Falkenbergs Motorbana moderniseras: "Finns ingen som slår oss"

Ronny Andersson, ordförande för Falkenbergs Motorklubb och Ulf Sanell, tävlingsledare, berättar om hur motorbanan moderniseras och om tävlingarna i sommar.

delningar

Falkenbergs Motorklubb växer och de senaste åren har miljoner investerats till deras egna, stora anläggning Falkenbergs motorbana. I år fyller motorklubben 90 år och i sommar väntas flera tävlingar och arrangemang på den populära motorbanan. 24Falkenberg har träffat Ronny Andersson, ordförande för Falkenbergs Motorklubb och Ulf Sanell, tävlingsledare, i den nyrenoverade kafeterian vid banan.

- Allt ska förberedas med utskick, vi ska se till så att banan är godkänd och besiktad, kolla så vi har sjukvården i ordning och alla våra funktionärer ska vara på plats. Det är jättemycket att göra organisationsmässigt, förklarar Ronny Andersson om planeringen inför sommarens evenemang.

Bland annat väntas det bli omkring 4000 besökare och runt 500 funktionärer under de större tävlingarna Västkustloppet och Falkenberg Classic. Första planerade evenemanget anordnas redan på lördag, då det blir tjejdag med motorcykelutbildning. Det blir det sjunde året som tjejdagen anordnas på banan.

- Det är ett jäkla tryck. Vi hinner knappt gå ut med att öppna anmälan innan det är fullt, säger Ronny.

Nytt för i år blir tävlingen SM Nordic Time Attack, där de tävlande ska köra ensamma på banan under snabbast tid. Dessutom anordnas Race4Fun på banan för första gången i år, där minst tre förare till varje bil ska köra så många varv som möjligt på åtta timmar.

- Det handlar inte om att köra så fort som möjligt, utan så många varv som möjligt. Det är en jätteskillnad, för det ska vara riktigt gamla bilar som kör. Det är 45 startande, så det ska bli väldigt spännande, säger Ronny.

Falkenberg Motorklubb har nu omkring 700 medlemmar i föreningen och de senaste åren har deras egna motorbana fått genomgå ett rejält uppsving. Bland annat har de fått en bana för gokart, som används av gokartverksamheter, firmor som har gokartevent och till drop-in besökare under sommaren. Det senaste året har det skett ytterligare modernisering på anläggningen.

- Det är nog den största revolutionen som varit när det gäller själva banan, säger Ulf Sanell om det senaste året.

Bland annat har anläggningen fått kameraövervakning för tävlingarna och ett nyrenoverat café. Under fredagen kommer de nya blixljussystemen från Valencia och dessutom kommer det bli nya skyddsvallar på anläggningen.

- Vi har en väldig massa däckvallar som byggdes här för många år sedan för att minska bullret. Nu har vi fått tillstånd att bygga bullervallar istället, i jordmaterial. Vi håller på att köra bort däcken och vi har levererat cirka 400 ton däck till återvinningen. Men det är över 1000 ton däck kvar, så det är inte gjort på en eftermiddag, säger Ronny.

Trettio ton däck lastas bort åt gången och tanken är att det nya jordmaterialet ska snygga till anläggningen och smälta in bättre med naturen. I samband med den nya skyddsvallen byggs ett räcke på 300 meter.

- Det här är inte gratis. Det vi gjort de senaste åren har kostat miljoner, och det är klubben som drar kostnaden, förklarar Ulf.

För att ha råd med miljoninvesteringarna på anläggningen, brukar banan hyras ut till olika aktörer för förarutveckling. Bland annat övar trafikpolisen, ordningspolisen och ambulansen på banan. Dessutom tar de inträde under tävlingarna, och har försäljning av mat och dryck under evenemangen.

- Som ideell förening ska man inte samla på sig massa pengar. Man ska ha pengar så man klarar oförutsedda utgifter, men man ska inte heller ha en massa pengar på kontot för det har inte medlemmarna någon nytta av. De har mer nytta av en anläggning som blir mer och mer modern. Jag kan garantera att när Västkustloppet körs och vi fått upp våra blixtljus, så är vi Sveriges i särklass modernaste anläggning. Det finns ingen som slår oss, säger Ronny.

I framtiden planeras ytterligare investeringar till den 1843 meter långa är banan.

- Nästa stora investering blir ett nytt Race Control. Det blir nästa års stora grej, avslutar Ulf.

FAKTA

Evenemangskalender 2019:

25 maj - Tjejdagen

26 maj - Sec - Långlopp MC

2 juni - Ercup/ Nshc Långlopp bil

6 juli - Race4Fun

13-14 juli - Västkustloppet

19-20 juli - Wheels & Wings

10 augusti - SM Nordic Time Attack

17-18 augusti - SM Roadracing /Citroen DS3 Cup

21-22 september - Falkenberg Classic

Samtliga evenemang kostar 90 kronor i inträde för att fira att klubben fyller 90 år.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar