Här är föreningen som sätter scenen i Falkenberg på kartan

Anders Gustafsson - Foto: Viktoria Andersson

I flera år har de arbetat ideellt för att få internationella artister till Falkenberg: "Speciell träffpunkt här".

delningar

Falkenberg har haft konserter med internationella artister som Devon Gilfillian, Chance McCoy och Ethan Johns - och fler artister är bokade framåt i tiden. Men hur kommer det sig att de internationella artisterna tar sig till just Falkenberg? Svaret är den ideella föreningen Granstigen Promotions.

- Det är lite av en slump att vi startade. Det var hösten 2011 som vi hade vår första spelning, förklarar Anders Gustafsson.

Det hela startade med att Anders granne på Granstigen, Ulf Dahlgren, såg en mindre spelning med Nashvillebaserade Otis Gibbs i Göteborg. Något liknande skulle passa perfekt i hemstaden Falkenberg, tänkte han. Ulf bestämde sig för att göra tanken till verklighet, och tog kontakt med Rootsy Music för att förverkliga sin idé.

- Han behövde en kompanjon, så han frågade mig av en ren tillfällighet. Vi hade en artist men ingenstans att vara, så vi frågade runt lite på stan. Till sist hittade vi en lokal, det var Kålle Gunnarsson som lät oss vara på Storan. Vi fick låna den helt gratis av honom. Det blev en väldig succé - Det var helt slutsålt på första spelningen, förklarar Anders.

Sedan dess har Granstigen Promotion, eller Rootsy Live Falkenberg som de även kallas, varit igång. Genom årens gång har verksamheten utökats och de har nu en styrelse, förklarar Anders.

- Vi är inte några kommersiella arrangörer, utan vi gör det till kärleken för musiken. Vi tar inte en spänn - vi kör helt ideellt.

Föreningen har inte varit beredda att ta några ekonomiska risker, istället är det Rootsy Music som fått göra det. Dessutom har föreningen på senare år fått stöd av Region Halland och kommunen.

- Det vi bidrar med mottagandet, scenbygge, ljud och hela arrangemanget. Sedan får vi hjälp av Magnus Wiborg som är en av de bättre ljudteknikerna i Sverige, han hjälper oss till ett väldigt reducerat pris. Det är många goda krafter som är med och bidrar, förklarar Anders.

Artisterna får de tag på genom att nätverka, besöka Americana Music Festival i Nashville och genom sitt samarbete med Rootsy Music. Det är artister från bland annat USA, Kanada och Australien som tagit sig till scenen i Falkenberg och Anders berättar att han knappt vet hur många spelningar det blivit genom åren.

- Utan att skryta kan man säga att de musiker som kommer hit är av yttersta klass, säger han.

Genom åren har spelningarna skett på olika platser i staden, men idag anordnas alla konserter på Tryckhallen under vinter, vår och höst och på Hwitans trädgård under sommaren. Till exempel anordnas "The REAL DEAL Americana Festival 2019" med Johan Airijoki & Malmfältens Rockklubb, Sam Morrow och Richard Lindgren & Grand Jubilee på platsen på tisdag den 2 juli. Och att flera artister väljer att sig till just Falkenberg, är ingen slump.

- När du är i en storstad är det oftast så att det är så stort utbud att du drunknar i mängden. Här har vi blivit en prick på kartan - vi har blivit en av de bästa stoppen när det gäller ljud och publik. Det finns göteborgare som till exempel väljer oss istället för att åka till Pustervik, för det har blivit en speciell träffpunkt här.

Vad har ni för framtidsplaner?

- Vi kommer fortsätta så länge det är kul. Vi vill ha en levande musikscen med en bra kvalitet och vi har märkt att vi har en trogen publik som kommer från till exempel Göteborg, Skåne, Blekinge och Småland. Utan den publiken hade det här aldrig gått, säger Anders och fortsätter:

- Det är allting någon som säger att det här är det bästa de hört, och det är det som får oss till att fortsätta.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.