TV: Felicia, 10, vidare till OS-kval i USA

Blir den yngsta tjejen som representerar Sverige i kvalet: "Jättekul"

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Familjen Jakobsson i Falkenberg har ett stort, gemensamt intresse - att åka skateboard. Snart åker en av familjens minstingar, Felicia Jakobsson, 10 år, till USA efter att hon kommit vidare till OS-kvalet. Hon blir då den yngsta tjejen som representerar Sverige i OS-kvalet i skateboard.

- Det är jättekul. Man möter de bästa, så man får göra så bra man kan, säger Felicia.

Det var i lördags som Felicia tävlade i Betongcupen i Värnamo. I juniortävlingen kom Felicia på första plats och i damtävlingen, som även var ett OS-kval, kom Felicia på andra plats. I juni åker de tre bästa damerna och de tre bästa herrarna från tävlingen i Värnamo till OS-kvalet i USA, där de tävlar inför de olympiska spelen i Tokyo år 2020. Felicia blir då den yngsta damen i gänget från Sverige.

- Det är lite svårare att tävla mot vuxna, men jag tänker inte så mycket på det, förklarar Felicia.

Felicia berättar att hon började åka skateboard för tre år sedan, och att hon brukar skejta ungefär fem dagar i veckan.

- Det är kul att vara med familjen och att ha det som en hobby, säger hon.

Felicias mamma, Patricia Jakobsson, är ordförande för både Falkenbergs Skateboardklubb och Halmstad Skateboardklubb (HSK). Hon berättar att familjen brukar åka skateboard efter jobb och skola några dagar i veckan, antingen vid Vallarnas Skatepark eller i inomhusparken i Halmstad.

- Vi skejtar allihopa, så det är en gemensam hobby för hela familjen. Det är rätt kul och väldigt behändigt att vi har samma intresse, förklarar Patricia. 

Felicias pappa, Hampus Jakobsson, berättar att han brukade åka skateboard som liten.

- Vår äldsta son hittade min gamla skateboard i garaget, och då började han åka. Sedan började vi alla åka. Det har blivit så bara, säger Hampus.

Föräldrarna berättar att OS-tävlingen i Tokyo år 2020 blir den första OS-tävlingen i skateboard någonsin. Men det är en lång väg att gå för att få tävla i de olympiska spelen.

- Skulle det gå bra i USA, så är det inte slutet. Skulle hon vinna är det en uttagning till i Shanghai i Kina. Efter Kina är det uttagning i Brasilien, och efter Brasilien är det OS i Tokyo. Så det är en lång och kostsam väg, förklarar Hampus.

För att kunna ta sig till OS-kvalet i USA på relativt kort varsel, har Patricia startat en insamling på Facebook.

- Vi är en småbarnsfamilj, så vi har inte jättemycket pengar över för att skrapa ihop en resa till USA på två veckor. Sedan jag startade gruppen på Facebook har jag fått ihop 5000 kronor av vänner och bekanta, och det är jag jättetacksam för, berättar hon.

Hur känns det som förälder att ha en så talangfull dotter?

- Det känns väldigt bra, men jag tror att vi kanske inte ser det så lätt som andra gör. Vi är med hela tiden och och utvecklingen ser vi stegvis med henne. Medan andra som inte sett en liten tjej åka innan, kanske tycker det är större.

Felicia, hur känns det för dig att tävla?

- Det är kul, men det är nervöst. Men när man väl åker så går det över.

 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.