Akut vaccinbrist i Halland: "Intresset har varit stort"

Vaccinbrist råder i Halland, nu ska regionen se över hur läget ser ut för varje vårdcentral i länet. Foto: Per Bäckström/BildbyrŒån

Rekordstort intresse för influensavaccinet har medfört brist i Halland.

delningar

Intresset för vaccinering mot influensa har varit rekordstort i år. Bara i Halland har mer än 50 000 doser har levererats i år. Den 22 november rapporterade 24Falkenberg om att 44 500 personer hade vaccinerat sig i länet, vilket nu är två veckor sedan. Därför går det att konstatera att vaccinet snart är slut – även i Halland.

– Fram till och med förra veckan hade vi de initiala drop-in-tiderna. Då uppstod en viss akut bristsituation. Jag håller just nu på med att ta reda på vilka vårdcentraler som har akut brist på vaccinet, säger Anders Enocksson, smittskyddsöverläkare på Region Halland.

Hur allvarligt ser du på att Halland befinner sig i en "viss bristsituation"?

– Inte allvarligt alls. Vi räknar nu med att vi har nått alla riskgrupper. I år hade vi (Region Halland) 4 000 fler doser än i fjol, vilket är jättebra. Intresset för vaccinering har varit väldigt stort.

Innan veckoslutet ska Region Halland ha klart för sig vilka vårdcentraler som har brist på vaccinet, och hur många doser som återstår. Tidigare har det funnits diskussioner om att länen kan skicka doser mellan varandra, vilket dock kan bli svårt att genomföra nu, då det råder brist på influensa vaccin både i Sverige och övriga Europa. Anders Enocksson säger att regionen ska diskutera frågan efter att inventeringen avslutats.

– Vi får fundera på frågan utifrån när vi vet mer om vår bristsituation. Det kan möjligen bli en omfördelning, men det är för tidigt att svara på än.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar