Ätranhemmet positiva till testad välfärdsteknik

Pilotprojektet avslutat - så tycker medarbetarna.

delningar

Under två och en halv månad var Ätranhemmet med i ett pilotprojekt där de fick testa motoriserade draglakan. Mattias Törngren, projektledare på planeringscenter för individuell omsorg (PIO), förklarade vid projektstart att det var ett vändhjälpmedel för en mjukare vändning för brukaren, och ett skonsammare arbetssätt för personalen. Nu har en utvärdering gjorts på hjälpmedlet.

– Vi har fått ett bra resultat för arbetsmiljön när det kommer till både stress och smärta. Innan testperioden hade närmare 83 procent av medarbetarna ont eller kände obehag när de skulle vända en brukare i sängen. Detta har minskat med över 60 procent, säger Johanna Tryggvesson, sjukgymnast vid Planeringscenter för individuell omsorg (PIO), i ett pressmeddelande.

Det var i mars som Ätranhemmet fick in de motoriserade draglakanen på äldreboendet. Totalt var det tre avdelningar på boendet som fick testa två olika varianter av hjälpmedlet, med syfte att minska dubbelbemanning och få en bättre arbetsmiljö.

Förutom minskad smärta visar utvärderingen att 53 procent av medarbetarna upplevt att hjälpmedlet bidragit till minskad stress. Resterande 47 procent upplever att de motoriserade draglakanen delvis minskat stressen. Störst skillnad har de upplevt på morgonen.

– Merparten av personalen har svarat att de motoriserade draglakanen har frigjort tid till andra arbetsuppgifter. Under morgonen kan de ibland gå in själva och förbereda en brukare, ett moment där de tidigare behövt vara två, medan den andra personalen under tiden hinner förbereda och ge medicin och frukost till två andra brukare, säger Johanna Tryggvesson.

Personalen upplever även att brukarna fått lättare vändningar, och att de inte klagat på yrsel eller smärta i lika stor utsträckning. Dessutom upplever medarbetarna att det får en lugnare och bättre kontakt med brukaren när de arbetat ensamma på rummet.

– Vi kommer att fortsätta arbeta med formerna för hur det skulle kunna se ut om man vill införa denna teknik på bred front i kommunen. Vi behöver ta hänsyn till ekonomin och vilka utbildningsinsatser som skulle krävas. Men brukarunderlaget i kommunen finns absolut, avslutar Johanna Tryggvesson

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar