Bakslaget: Snart lärarbrist i Halland

Många lärare går i pension inom kort: "Förödande"

delningar

Om fem år kommer var nionde lärare i Halland att gå i pension. Främst är det speciallärare som lämnar yrket inom några år. Det rapporterar Lärarförbundet, efter att ha tagit del av statistik från Skolverket.

– Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola. Det finns inga genvägar till fler lärare, det handlar om att värna och värdera de lärare man har och möjliggöra bra studievillkor för de som vill bli, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Under läsåret 2018-2019 fanns det 415 lärare i de halländska grundskolorna som var 60 år eller äldre, vilket står för 12 procent av grundskolelärarna i Halland. Samtidigt är en stor andel av de yngre lärarna obehöriga.

– Den lärarkompetens och erfarenhet som nu pensioneras bort ersätts inte med ny. Det är förödande och riskerar leda till enorma samhällskostnader. Det går inte att spara sig till fler lärare eller bättre skolresultat, ändå är det vad som sker i kommun efter kommun. Riks- och kommunpolitiker måste erkänna allvaret och ta ett samlat grepp, säger Johanna Jaara-Åstrand.

Bland kommunerna i länet hade Hylte kommun högst andel äldre lärare med 14 procent. Kungsbacka hade lägst andel äldre lärare i Halland, med tio procent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.