BESKEDET: Hylte och Falkenberg blir en gemensam kommun

Foto: Wikimedia commons/ Viktoria Andersson

Kommunerna slår ihop - söker medborgarförslag för att hitta nytt namn till den nya kommunen "Hylteberg".

delningar

Falkenberg- och Hylte kommun har redan en gemensam polisverksamhet. Och för nästan en månad sedan meddelade Per Svensson (S) kommunstyrelsens ordförande Falkenberg och Ronny Löfquist (S) kommunstyrelsens ordförande Hylte att det planeras bli ett närmare samarbete mellan kommunerna. Totalt skulle det bli samverkan inom fyra övergripande områden: administration, välfärd, infrastruktur och kommunikationer samt närings - och landsbygdsutveckling. Men nu tar de samarbetet ett steg längre - och gör planer för att slå ihop kommunerna till 2022.

- Det finns många fördelar med att slå ihop kommunerna till en större, gemensam kommun. Vi har redan undersökt hur det skulle se ut att arbeta mer gränslöst och ser bara fördelar med att ta det ett steg längre. Vi vill skapa en större, bättre och mer effektiv kommun, förklarar Per Svensson till 24Falkenberg.

- Tillsammans är vi starka. För båda kommuner innebär en ihopslagning att vi kommer få betydligt bättre och starkare verksamheter inom kommunen, säger Ronny Löfquist.

Inför starten av den gemensamma kommunen, som i nuläget kallas "Hylteberg", vill politikerna ta hjälp av medborgarna för att hitta ett passande namn. Både Falkenberg och Hylte kommun kommer ta emot medborgarförslag fram till den 30 juni 2020 för att hitta ett nytt kommunnamn.

- Vi går in rätt hårt för att positionera oss som hjärtat i Halland. Vi hoppas att invånarnas fantasi kan hjälpa oss få till ett bra kommunnamn för framtida "Hyltebruk, säger Per Svensson.

Kommunernas gemensamma budget för ett nytt kommunnamn och nya loggor ligger på cirka 20 miljoner kronor. Kommunstyrelsens ordförande ser det som en relativt låg kostnad på sikt.

- Vi kommer ha gemensamma upphandingar och gemensamma kommunala verksamheter. Det innebär att vi sparar in olika kostnader på lång sikt, förklarar Ronny Löfquist.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.