Beskedet: Nu kommer extremkylan

Foto. Arkivbild.

Kan bli 30 minus – Så länge stannar köldsmockan.

8 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Det nya året ser ut att inledas med en rejäl köldsmocka. Enligt långtidsprognosen från danska väderinstitutet DMI kan det bli kallare än normalt i januari, rapporterar Expressen

Temperaturerna kan sjunka till hela minus 30 grader och det finns en risk att kylan stannar ända till mars.

– Då kan det bli så att kylan tar över. Då får vi en kall vinter, med mer konstant kyla, säger Martin Lindberg, meteorolog på DMI till tidningen

Enligt Martin Lindberg som gjort långtidsprognosen för januari, februari och mars 2019 ser första halvan av januari ut att bjuda på lågtryck med mesta dels milt väder, varvat med kallare korta perioder. Men sen kan det bli kallare. 

– Vi brukar få kallare i januari än vad vi har i december, men nu ser det ut som att det blir kallare än normalt i både januari och särskilt i februari, säger meteorologen till Expressen. 

Tidningen skriver att den kalla perioden kan bli kvar länge – ända till mars. Anledningen ska vara det som kallas för polarvirveln, som är ett lågtrycksområde över Arktis. 

– Jag är övertygad om att det som händer nu med polarvirveln gör att vi får åtminstone några kalla perioder i januari och februari, det är nästan säkert. Men skulle den gå sönder, eller itu, vilket är ungefär 50 procents chans, kan det bli så att kylan tar över. Då får vi en kall vinter, med mer eller mindre konstant kyla, säger Martin Lindberg till Expressen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar