Laddar

BILDEXTRA: Alpackans dag

Alpackans dag för första gången - här firas alpackorna med öppet hus.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Svenska Alpackaföreningens årsmöte i februari, röstades alpackans dag fram till den första september. På Royal Alpacas Agerörs gård, slog portarna upp för besökare. Totalt fick evenemanget 165 stycken föranmälningar på Facebook, vilket var långt över förväntan för ägarna Sandra Holmudden och Nils-Arne Holmudden.

- Vi tyckte att alpackorna behövde uppmärksammas på ett roligt sätt, förklarar Sandra om framröstningen till alpackans dag.

Royal Alpacas fick sina första alpackor år 2008, och idag har gården 37 stycken alpackor. Det var efter att Sandra sett alpackor på internet år 2003, som intresset för djuren startade.

- Framförallt är alpackor lugna, trevliga och tysta. De är otroligt vänliga och intelligenta djur. Allt är så enkelt med dem, de är lättskötta och enkla att hantera, säger Sandra.

Sandra uppskattar att det finns 3000 till 4000 alpackor i Sverige. Enligt försäljarna Cissi Hilmersson och Åsa Nyström har intresset för alpackans ull vuxit enorm de senaste åren, eftersom ullen inte är lika stickig som fårull.

- Det är Rolls Roycen bland ull. Vi kände att det här var helt rätt med en fin avel, det är ett stort avelsarbete, säger Sandra.

Relaterade artiklar