Boris sista månader som vd på Gekås: "Fantastisk utveckling"

. - Foto: Viktoria Andersson

Boris berättar om framgången och framtiden.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Boris Lennerhovs tid som vd på Gekås i Ullared är en framgångssaga. Förutom att varuhuset expanderat och fått en egen serie på bästa sändningstid, har Gekås dessutom blivit ett av Sveriges mest populära besöksmål.

- Jag har varit med om en fantastisk utveckling i Ullared på de åren jag jobbat här, säger Boris.

Gekås omsättning har gått från 1,6 miljarder kronor från att Boris startade år 2000 - till fem miljarder kronor när han slutade 2015. Under åren har varuhuset dessutom växt med 30 000 kvadratmeter.

- Vi tappade en procent i fjol för första gången på 54 år och nu ligger vi på en ökning med tre procent i år, så det är jättebra. Varje procent är femtio miljoner kronor. I september månad var den bästa månaden vi haft på mycket länge, då ökade vi 8,5 procent, förklarar Boris.

Den var när den tidigare vd:n Jan Wallberg plötsligt slutade som Boris kom tillbaka som vd i november förra året, som en temporär lösning för varuhuset. Sedan dess har försäljningen gått som glass i solsken.

- Vi har förlängt öppettiderna till 22.00, och vi slog all time high första lördagen med 38,6 miljoner kronor. Förra helgen var det fantastiskt fint väder och så var det 300 000 kronor mindre, säger Boris.

Hemligheten bakom framgångarna menar Boris är utveckling. Den senaste tiden har varuhuset fått längre öppettider, 13 nya kassor, större kundvagnar och ett samarbete med bildföretaget Dacia.

- Det måste hända saker, man måste följa med sin tid och måste utvecklas. Det är lite som på Liseberg, har du ingen ny åkattraktion tycker inte människor det är kul. Det måste hända saker och det är samma här egentligen, saker måste bli lite bättre. Jag säger aldrig att vi ska bli hundra procent bättre på en sak utan jag säger att vi ska bli en procent bättre på hundra saker, helst i veckan. Det inkluderar människorna som jobbar här, för det är de som bestämmer hur bra det blir.

Boris kommer från metropolen Emmaboda där han i ungdomen drömde om att bli journalist. Han extraknäckte som lokalredaktör för tidningen Östra Småland, men att komma in på journalisthögskolan krävde högre betyg. Efter sina gymnasiestudier i ekonomi tog han ett sabbatsår för att få arbetslivspoäng till journalistutbildningen. Det sabbatsåret pågår än, förklarar han.

- När jag inte kom in fick jag bli vd istället, jag vet inte riktigt vad som är bäst, säger Boris.

Att starta en framgångsrik karriär var inget Boris tänkte på under skoltiden. Efter gymnasiet började arbetet som inköpsassistent på Kosta glasbruk. Det ena arbetet ledde till det andra, och vid 33 års ålder satt han som vd för första gången.

- Till slut fick man frågan om att bli vd i ett annat bolag. Det gick rätt raskt där, jag var rätt ung när jag blev vd. Jag har vart vd väldigt länge och fördelen är att det var längesedan jag slutade vara imponerad av sig själv, det går över tror jag, förklarar han.

Arbetet som vd på ett av Sveriges mest populära besöksmål innebär långa arbetsdagar med sena kvällar och en ständig press att leverera, förklarar Boris.

- Man är involverad i väldigt mycket, stort och smått. Man ska organisera och planera. Se till att verksamheten fungerar och att man har rätt människor runt sig, och att de människorna tycker det är kul att gå till jobbet är jätteviktigt. Sedan är det mycket byggande och investeringar som ska drivas, så den som är vd behöver vara väldigt pådrivande och närvarande så saker blir gjorda.

Hur har tiden varit på Gekås?

- Den har varit väldigt bra, väldigt intensiv och väldigt kul faktiskt. Men det är mycket att göra och eftersom jag har massa andra uppdrag är det svårt ibland att få tiden till att räcka till. Jag satt liksom inte och pendlade med benen hemma, jag sitter i ett tiotal andra bolag och är ordförande i fem bolag, så det tar rätt mycket tid det också.

Vad har du lärt dig av tiden på Gekås?

- Jag hade varit vd tio år innan jag kom hit, så jag hade rätt så bra erfarenhet på det sättet. Sedan lär man sig något varje dag. Men som vd är det på sitt sätt inte så märkvärdigt. Man måste vara engagerad, måste ha passion för det man sysslar med och brinna för det. Man måste vara tydlig och konsekvent. Sedan är det väldigt bra om man har en empatisk talang, man måste förstå andra människor. Och så måste man kunna multiplikationstabellen, annars blir det inget bra.

Den temporära lösningen som vd börjar närma sig sitt slut. För knappt två veckor sedan meddelade Boris att han planerar att avgå som vd för Gekås i Ullared under våren.

- Jag slutar inte för att jag inte tycker det är roligt eller inte tycker det är ett givande jobb, utan det är för att så mycket vill jag inte jobba. Det är ett beslut jag tog för några år sedan, att jag inte skulle dö på posten. Därför var planen att komma tillbaka och hjälpa till under tiden vi letade efter en ersättare.

Kommer du sitta kvar i Gekås styrelse?

- Ja det räknar jag med. Det vill jag göra, det är trist att tappa kontakten helt, det vill man inte heller. Jag har levt med bolaget så många år och känner en väldig massa medarbetare och jobbat ihop med bra ägare. Så det vill jag gärna ska fortsätta att funka bra här.

Vad är planerna framåt?

- Det blir inte supermycket ledigt för jag har ett antal andra uppdrag i bolag, men sommaren är jag såklart glad om jag kan umgås med familj och vänner. Sedan vill jag åka någon sväng till Mallorca. Det är skönt om man kan ha en dag som inte är planerad, så blir det inte riktigt nu.

Har ni hittat en ersättare än?

- Ja, det närmar sig onekligen. Men mer kan jag inte säga, det vore dumt.

FAKTA

Boris Lennerhov

Ålder: 62 år

Bosatt: Båstad

Familj: Fru, barnen Johanna 33 år, Jonathan 34 år, fyra barnbarn och hunden Ronja

Intresse: Hus, trädgård, sportintresse, travhästar, plocka kantareller och umgås med barnbarnen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar