Cancervården får svidande kritik: "Bedrövligt"

Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare. Foto: Mostphotos/Cancerfonden

Landets regioner sviker de nationella målen för sina cancerpatienterna. I flera fall visar den halländska sjukvården stora brister.

delningar

På onsdagen offentliggjordes Cancerfondens årliga rapport, Cancervården. I rapporten framgår mindre smickrande siffror som får den svenska sjukvården att skämmas. Ingen region i hela landet klarar av att ge prostatacancerpatienter behandling inom 61 dagar, vilket är ett nationellt mål. Bäst är Blekinge län där en patient får vänta i snitt 100 dagar på en behandling. I Hallands län är väntetiden så mycket som 129 dagar.

Enligt det mål som landets regioner själva kommit fram till, ska det maximalt ta 28 dagar innan en bröstcancerpatient får behandling. Endast 49 procent av patienterna i Halland får behandling inom den angivna tiden. I Kronobergs län får hela 97 procent av patienterna behandling inom målramen.

Halland sviker också tjocktarmscancerpatienterna. För en period fem år framåt efter cancerdiagnosen, ligger rikssnittet på 84 procent för en överlevnad. I Halland ligger man under snittet, där endast 81 procent överlever.

De svikande siffrorna rör landet generellt, och Cancerfondens generalsekreterare, Ulrika Årehed Kågström, blir bestört när hon får kommentera hur läget ser ut.

– Det är bedrövligt att regionerna inte kan arbeta snabbare än vad dem gör. Jag skulle vilja uttrycka att det är anmärkningsvärt att målen inte efterlevs med tanke på att regionerna tillsammans kommit överens om målen, säger Ulrika och fortsätter:

– Arbetet efterlevs efter en dansk modell som vi tror på. I Danmark lyckades man hålla sig inom målen, men inte i Sverige. Man blir förvånad.

Vad beror det på att regionerna inte kan nå upp till de satta målen?

– Faktorerna är många. Dels handlar det om att regionerna är underbemannade. Men också andra faktorer så som olika system och ineffektiva strukturer, berättar Ulrika Årehed Kågström.

Generalsekreteraren menar att det inte enbart är sjukvårdens ansvar till att målen klaras upp. Främst ligger det på en politisk nivå, där generalsekreteraren nu hoppas att regionpolitikerna tar krafttag kring problemet.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar