I samarbete med annonsör

Därför ska du energideklarera – för klimatet och plånboken

Anticimex hjälper dig genom hela processen och ser till att du får koll på energiförbrukningen.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

De flesta kommersiella fastigheter har krav på att ha en giltig energideklaration som redovisar hur energin förbrukas i fastigheten. För privatpersoner blir deklarationen aktuell när hus och villor ska säljas och ansvaret ligger på säljaren.

På boverkets hemsida kan man läsa mer om lagkravet kring energideklarationer.

– Har man byggt ett nytt hus ska man upprätta en deklaration som påvisar att husets energiförbrukning uppfyller nybyggnadskraven, säger Magnus Larsson.

Att göra en energideklaration är ofta det första steget till att få ner kostnaderna, både kortsiktigt och långsiktigt. Pierre Ekenberg och Magnus Larsson jobbar som energiexperter på Anticimex.

– Tanken med lagkrav kring energideklarationer är att man ska sänka energiförbrukningen i Europa. En deklaration ska ge kostnadseffektiva förslag och se över både kostnader och förbrukning, säger Pierre Ekenberg.

Med Anticimex energideklaration ingår besiktning, framtagande av deklaration och en åtgärdsrapport. Besiktningen görs av en certifierad expert och därefter analyseras resultatet för att ta fram områden där energianvändningen kan minskas – och således också kostnaderna.

– Det du får är en rapport med åtgärdsförslag anpassade till just din fastighet med uppgifter som visar hur mycket varje åtgärd ger i energiminskning, besparing i kronor och vilken investering som krävs, säger Magnus Larsson.

– Det finns stor potential men det gäller att fastighetsägare vill göra investeringen. Man kanske är nöjd med att det man alltid haft fungerar och tänker inte på att man faktiskt kan spara både pengar och miljö, säger Pierre Ekenberg. 

Något som fortfarande förekommer, speciellt i äldre hus är oljepannor. Dessa kan enkelt ersättas med olika varianter av värmepumpar.

– Att installera en värmepump är en bra lösning. Man får tillbaka investeringskostnaden ganska snabbt på den energi som sparas, säger Pierre Ekenberg.

Enkla små energispartips:

* En enkel men viktig sak är att se över tätningslisterna kring äldre fönster. De har en livslängd på ungefär tio år och energiutsläppet kan bli upp till 40 procent mindre med nya lister. Nya lister kostar inte mycket per fönster.

* Vattenförbrukning är en annan sak du kan påverka enkelt, framförallt det uppvärmda vattnet.

Snålspolande munstycken till vattenkranarna i köket, badrummet och duschen sparar rejält med vatten utan att dra ner på komforten. Du kan faktiskt spara in mycket av din vattenförbrukning med hjälp av en snålspolande kran och med tanke på att de kostar runt 50 kronor är det välinvesterade pengar. Bara i en dusch kan du sänka energiförbrukningen med cirka 40 procent med hjälp av ett snålspolande munstycken.

Kontakta Anticimex för att få hjälp med energideklaration och fler besparingsförslag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.