Efter beslutet - Falkenberg vill ändra lagstiftning

Per Svensson och Ronny Löfquist - Foto: Pressbild

Arbetsförmedlingen stänger sina kontor i fyra av sex halländska kommuner. Nu reagerar kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg och Hylte på beslutet.

delningar

Arbetsförmedlingen skär ner sina kontor i landet och under våren blev det klart att fyra av sex kontor i Halland ska stänga ner. Bland annat handlar det om Arbetsförmedlingens kontor i Falkenberg och Hylte, något 24Falkenberg tidigare rapporterat.

Nu vill kommunstyrelsens ordförande i Falkenbergs kommun Per Svensson (S) tillsammans med Kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun, Ronny Löfquist (S), agera som pilotkommuner för att få delta i Arbetsförmedlingens upphandlingar. Kommunerna vill att lagstiftningen ska ändras, för att kommunerna själva kunna delta i upphandlingarna. Genom ett pilotprojekt kan upplägget provas och utformas, menar dem.

Eftersom Arbetsförmedlingens kontor stänger ner i både Falkenberg och Hylte, kommer invånare utanför arbetslivet ha längre till Arbetsförmedlingens kontor. Genom att få medverka i upphandlingarna vill Falkenberg och Hylte kunna erbjuda lokalt anpassade aktiviteter, och höja antalet övergångar till arbete och studier.

"Hylte och Falkenberg har god kontakt med det lokala näringslivet, en stark samverkan med Arbetsförmedlingen och ser en vinst av att kunna erbjuda ett helhetsperspektiv där funktioner såsom utbildning och socialtjänst kan samarbeta för att skapa bästa möjliga förutsättningar för individen." skriver de i pressmeddelandet.

Förslaget har skickats till ansvarigt statsråd Ylva Johansson, Arbetsförmedlingen och SKL. Alla sex kommuner i Halland fick förfrågan om att skriva under brevet, men de övriga fyra kommunerna har valt att inte medverka.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar