Ertappades med pistol och rånarluva – döms till fängelse

Pistolen och rånarluvan som hittades i bilen. Foto: Polisen

En 19-årig man har dömts vid Varbergs tingsrätt för grovt vapenbrott.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Under natten mellan den 5 och den 6 oktober stannade polisen en bil för kontroll på Varbergsvägen i Falkenberg. Vid närmre kontroll upptäcktes det att det fanns en pistol och en rånarluva i bilen.

Pistolen är en halvautomatisk start- eller skrämskottpistol som byggts om. Det ska vara en förträngning i pipan men den har tagits bort. Pistolen har provskjutits med två olika kulor, 6,35 och 5,5 mm, vilka båda fungerade att skjuta med.

Föraren av bilen, en 19-årig man, har berättat i förhör att han har förvarat pistolen åt en vän som är under 18 år. Orsaken ska, enligt honom, ha varit att vännen var minderårig och att det är 18-årsgräns på soft airguns och liknande. Å andra sidan har 19-åringen berättat att han googlat på vapnet och då konstaterat att det rörde sig om en startpistol, inte en soft airgun. Han visste inte att de var tillståndspliktiga.

Tingsrätten har framfört att den som är 18 år får ha soft airgun på maximalt 10 joul. "Detta vapnet hade 10 gånger mer i kraft. Det är fråga om ett livsfarligt vapen" konstaterar tingsrätten.

Vad gäller rånarluvan har 19-åringen påstått att den inte är hans och han inte vet hur den hamnade i bilen. Han har sagt att någon troligen hade den för att det var kallt. Tingsrätten köper inte den förklaringen då det var oktober och inte särskilt kallt. Man har också konstaterat att rånarluvan inte är en sådan som går att köpa på en sportaffär utan att det snarare rör sig om någon typ av hemmarbete.

19-åringen förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret. Frivården har angett i sitt yttrande att han inte är lämplig för samhällstjänst eftersom han inte skött den ungdomstjänst han tidigare dömts till. 19-åringen har berättat att han glömde bort det.

Nu har 19-åringen dömts vid Varbergs tingsrätt för grovt vapenbrott. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar