Falkenberg först med mobil ungdomsgård: "De blev chockade"

Ungdomsgården "Yngve" kör ut till olika platser i kommunen.

delningar

Foto: Mergim Azemi

Foto: Mergim Azemi

Ungfbg är en av de första i landet som driver en mobil ungdomsgård. "Yngve" som den färgglada, mobila verksamheten heter, har funnits kommunen i lite mer än ett år. Mötesplatsen åker och besöker ungdomar i olika delar av kommunen.

- Jag skulle nog påstå att vi är de enda i Sverige som har en mobil verksamhet. De var chockade när vi presenterade vår verksamhet på KEX-konferensen i Göteborg, som är ett nätverk för fritidsledare i Sverige, säger Mergim Azemi, fritidsledare på den mobila ungdomsgården.

Ungdomsgården har öppet varje dag i veckan och brukar främst åka till områden utan egna mötesplatser för ungdomar. Framförallt är det skolorna vid Slöinge, Vessigebro, Heberg och Ullared som brukar få besök av "Yngve".

- På måndagar åker vi till Ullared och tisdagar till Slöinge, till exempel. Vi ställer upp på samma ställe, och så fungerar det en vanlig fritidsgård inuti. Vi kommer till ungdomarna så de slipper ta sig till oss, berättar Josefine Nygren, även hon fritidsledare på den mobila ungdomsgården.

När ungdomsgården väl är på plats kan "Yngve" utökas på bredden. Totalt blir fritidsgården cirka 24 kvadratmeter stor med bord, sittplatser, tv och ett litet fik. På plats kan ungdomarna pyssla, lyssna på musik, tillverka eget slajm, spela tv-spel eller brädspel. På sommaren har ungdomsgården verksamhet utanför "Yngve", som exempelvis kubb eller grillning.

- Vi har näst intill allt som finns på en vanlig fritidsgård, förutom pingisbord och biljardbord, förklarar Josefine.

Idén kom ursprungligen från en av den tidigare förvaltningschefen på kultur-och fritid, Jan P. Bodahl. Inför uppstarten fick ungdomar vara med och bestämma hur det skulle se ut inuti och utanpå "Yngve".

Målgruppen är ungdomar mellan 12-20 år och uppskattningsvis brukar det vara 7-10 ungdomar som besöker "Yngve" samtidigt. Fler får dock plats på ungdomsgården.

- Vi finns för att aktivera ungdomar och ungdomar finns överallt i kommunen. En ungdom i Ullared är lika viktig som en ungdom i centrum. Varje ungdom behöver aktiveras, utvecklas och umgås med andra, förklarar Mergim.

Hur kom ni på namnet Yngve?

- Vi tog in massa idéer och kom inte på något bra namn. Plötsligt dök namnet Yngve upp. Vi tänkte att det skulle bli lite som en diskussionsfråga och att det väcker intresse hos folk, "Varför heter den Yngve?". Då fäster det i minnet. Och det har blivit den responsen som vi ville ha, avslutar Mergim.

"Yngve" har öppet på vardagar mellan klockan 15.00-19.00 och helger klockan 15.00-21.00. Platserna marknadsförs på Ungfbg:s Facebook, Instagram och Snapchat.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar