Falkenbergaren förenar integration och skapande i Borås

Textilkonstnären Mira Bodiroza Lindh idé blev verklighet genom Sensus studieförbund: "Jättelyckat projekt"

delningar

Utställning. Foto: Privat/Mira Bodiroza Lindh

Foto: Privat/Mira Bodiroza Lindh

Falkenbergaren och textilkonstnären Mira Bodiroza Lindh, 52, hade en idé som blev till verklighet genom Sensus studieförbund. Under 15 veckor har hon drivit Broderi och integration på Textilmuseet i Borås genom Sensus, där människor från olika länder och kulturer möts i en kreativ anda.

- Eftersom jag brinner för integrationsfrågorna och broderi är min passion, så uppvaktade jag Sensus Studieförbund som trott på den här idén. Det blev verkligen ett jättelyckat projekt, det här var över mina förväntningar, säger Mira.

Syftet med Broderi och integration var att skapa en mötesplats för kvinnor som kommit till Sverige. Deltagarna har broderat, haft språkinlärning och fikat tillsammans. Totalt har projektet haft mellan 20-25 deltagare som varit mellan 20-80 år. Deltagarna har bland annat varit från Bosnien, Färöarna, Libanon och Syrien.

- Det har varit en väldigt stadig skara som kommit varje gång. Vi har haft så roligt och inte varit beroende av ålder, förklarar Mira.

Mira Bodiroza Lindh har haft olika projekt som förenat broderi och mötesplatser. Hon är inriktad på Hallandssöm, ett landskapsbroderi som broderades i länet i början på 1800-talet. Hennes verk har bland annat uppmärksammats i Japan, där historiska verk är eftertraktade. Det är även Hallandssömmen som varit inspiration till de kuddar som broderades på under projektets gång.

- Vi har använt samma format men alla har fått utrycka sig personligt. Jag tycker det har blivit magiska broderier, med tanke på den korta tiden har det blivit jättebra.

I förra veckan avslutades projektet med ett vernissage där alla deltagare uppmärksammades. Ungefär 200 personer kom till Textilmuseet under projektets vernissage. Mira, som sett Broderi och integration lite som ett pilotprojekt, hoppas att det blir någon form av fortsättning av projektet i framtiden.

- Det finns ett stort behov av det här, vi behöver mötas och komma varandra närmare. Det finns så mycket fördomar och det ser man inte minst med partier som fått en sådan framväxt. Det här är något som förenar oss att få en naturlig ingång till varandra, avslutar Mira.

Utställningen går att se på Textilmuseet Borås fram till den 9 mars.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar