Färre djurförbud utfärdade i Halland

Drastisk minskning i länet.

delningar

I fjol utfärdades 200 djurförbud i Sverige. Flest förbud utfärdades i Skånes län, som stod för en tredjedel av förbuden. Det visar statistik från Jordbruksverket som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

– Djurförbud är ett beslut som fattas när det bedöms som absolut nödvändigt och efter en noggrann prövning och utredning. Det ligger på ungefär samma nivå från år till år, säger Katarina Andersson, samordnare för djurskyddskontroll på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Länsstyrelsen gjorde över 300 åtalsanmälningar om misstänkta brott under år 2018. Sammanlagt tog länsstyrelserna i landet emot nästan 14 000 anmälningar om brister i djurskyddet.

– Anmälningsärendena gäller ofta sällskapsdjur. Så har det varit under många år.

I Hallands län har statistiken för beslut om djurförbud minskat drastiskt. 2015 utfärdades 17 förbud i länet, vilket kan jämföras med fjolåret då det endast utfärdades ett förbud.

– Det kan gå upp och ner inom de olika länen, men det är inte tecken på att djurskyddet har blivit sämre, utan över tid ligger det på ungefär samma nivå, fortsätter Katarina Andersson.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.