Från Bollebygd till gårdsbutik i Vessigebro: "Roligt"

Gudrun Örberg och Mats Bornemyr startade Gårdsbutik Gyris, med allt från egenodlade grönsaker till kompostmaskar.

delningar

År 2007 köpte Gudrun Örberg och Mats Bornemyr ett obebott hus i Skararp, Vessigebro. Planen var att ha huset som sommarbostad. Men en dag bestämde paret sig för att flytta från Bollebygd till gården, där de sedan öppnade Gårdsbutik Gyris.

- Vi startade gårdsbutiken i slutet på juli förra året, väldigt sent på säsongen. Vi var nästan på väg att inte starta, men sen drog vi igång. Sedan kom det massa folk, så vi hade bra mycket besök fast att det inte var semestertider, förklarar Mats.

Namnet Gyris som gårdsbutiken heter, kommer från Gudruns smeknamn som barn. I butiken finns bland annat ägg från hönorna på gården, honung, egentillverkad sylt, kryddor, te, blomdekorationer, ved, kompostmaskar och björksaft. Allt som säljs, bortsett från honungen, är sådant som kommer från gården.

- Vi vill försöka sälja det renaste av det renaste som finns. Vi tror på att man ska äta så bra grejer som möjligt. Vi försöker hålla oss ifrån plast också så gott det går, säger Mats. Han fortsätter:

- Vi hade velat söka Krav-certifikat men vi fick avböja det, vi är för små och det kostar för mycket. Då får vi hellre upplysa kunderna att vi odlar giftfritt med naturgödsel.

När paret flyttade till gården skaffade de olika djur för att göra platsen levande. I dagsläget har de danska lanthönor, katt och hund. Paret berättar att de nu försöker leva så självförsörjande som det går, bland annat dricker de sin egna björksaft och äter ägg från de danska lanthönorna på gården.

- Det går inte att jämföra med det du köper i affären, det är riktigt goda grejer. Vi vill inte plåga våra höns, man kan göra på alla olika vis för att de ska lägga ägg hela året. Men vi lägger ner över vintern när det blir mörkt.

Planerna inför sommarsäsongen är nu igång på gården. De öppna en galleria, där bland annat Gudrun ska ställa ut sina akrylmålningar. Och redan nu har paret beställt grönsaker som ska odlas inför säsongen. Totalt blir det ett trettiotal grönsaker med allt ifrån olika kolsorter till gurkor.

- Nu har jag börjat lära mig lite hur man gör, så som jag jobbade förra året tänker jag inte arbeta i år. Jag gick och handplockade alla fjärilslarver, och det går ju inte. Men jag var tvungen, för jag hade inget annat sätt att göra det på. Men nu har jag fått reda på att det faktiskt finns biologiska bekämpningsmedel, säger Mats.

Mats har tidigare arbetat som snickare och byggnadsarbetare och Gudrun som förskollärare. De förklarar att meningen först var att odla grönsaker till sig själva, men att de lika gärna kunde odla lite mer till gårdsbutiken.

- Jag är uppväxt på landet, så jag har alltid varit ute. Min pappa hade egna odlingar, förklarar Gudrun om intresset.

- Grönsaker har alltid lockat mig, jag har alltid odlat. Jag bodde i en villa tidigare där vi hade små kolonilotter som vi odlade på, men det var i en sådan liten skala. Nu har vi möjligheten att odla i en större skala, det är det som är så roligt. Och nu har vi traktor och redskap till hjälp, då går det lite lättare, säger Mats.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar