Funkisfestivalen kommer till Falkenberg

Amanda Nilsson och Mikael Bjerkestrand på Funkisfestival i Upplands-Bro. Foto: Creative Commons - Foto: Pressbild

Funnits sedan år 2011 – nu blir det deltävling i Falkenberg.

delningar

Funkisfestivalen är en sångtävling för personer över 15 år, med funktionsnedsättning inom LSS. I februari anordnas en deltävling för Funkisfestivalen i Falkenberg - för första gången någonsin.

- Det finns jättemånga som är intresserade av musik och som vill sjunga och uppträda. Så då tänkte vi, varför inte? De behöver också någon form av uppmärksamhet, säger Jörgen Sonemalm, fritidsledare inom kultur, fritid och teknik i Falkenberg.

Falkenberg har haft deltagare i festivalen tidigare, som då fått sjunga i deltävlingarna i Halmstad eller Jönköping. I år kommer tio personer få s i deltävlingen i Falkenberg, och vinnaren går vidare till semi-finalen i Stockholm.

- Det har varit ett ganska bra intresse, men jag tror inte alla förstår vad det är än och jag vet inte hur brett jag lyckats nå ut med det. Det kanske finns en viss oro kring det när man inte riktigt vet vad det är. Det är skillnad i Halmstad, där de haft festivalen i så många år och det blivit befäst på ett annat sätt, förklarar Jörgen.

Hittills har cirka 14 anmälningar kommit in till deltävlingen i Falkenberg. Den 7 februari kommer man träffa deltagarna på Tångaskolans fritidsgård för att besluta vilka tio deltagare som går vidare i tävlingen.

- Vi väljer vilka som kan vara med och tävla. De andra blir erbjudna att sjunga sin låt i Falkhallen ändå, utanför tävlingen. Alla får delta på något sätt.

Funkisfestivalen har funnits sedan år 2011 och arrangeras av föreningen Funkisglädje. Än så länge har 22 orter anmält sig till festivalen i Sverige i år, vilket är en ökning med sju orter sedan förra året. Totalt släpps 300 biljetter till Funkisfestivalen i Falkenberg och biljetterna går endast att köpa av fritidspedagogen Tord Nilsson och fritidsledaren Jörgen Sonemalm.

- Biljetterna kostar 50 kronor styck för att vi vill stötta resan för den som åker upp till Stockholm under SM. Det blir en kostnad där med, och det är inget som föreningen Funkisglädje står för.

Funkisfestivalen anordnas på Falkhallens Blackbox den 23 februari klockan 18.00.

FAKTA

Fakta om Funkisfestivalen

- Funkisfestivalen har funnits sedan år 2011 och arrangeras av föreningen Funkisglädje.

- Målet är att låta så många som möjligt få uppträda och delta med sång, på sin egna nivå.

- Festivalen vill uppmärksamma personer med funktionsnedsättning och bjuda på en minnesvärd kväll deltagare, publik och sponsorer.

- Förra året medverkade 15 orter.

- I år medverkar deltagare från 22 orter: Borås, Botkyrka, Falkenberg, Gävle, Halmstad, Haninge, Järfälla, Linköping, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Vallentuna och Värmdö.

- Den 1-2 april hålls för första gången semifinal i Funkisfestivalen, på Nalen i Stockholm.

- Riksfinalen hålls på Stockholm Waterfront den 26 augusti.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar