Fyra halländska konstnärer får stipendium

Foto: Pressbild/Region Halland - Foto: Pressbild

49 sökte arbetsstipendiet - fyra kvinnor får 50 000 kronor var.

delningar

Under onsdagen beslutades vilka som ska få det årliga arbetsstipendiet genom Region Hallands driftnämnd Kultur och skola. Fyra halländska konstnärer kommer få ett arbetsstipendium på 50 000 kronor var under en utdelningsceremoni på Varbergs fästning den 14 mars.

Stipendierna gick till Anna Öst som är dokumentärfilmare från Vessigebro, Elvira Roslund Gustavsson som är konsthantverkare från Laholm, Katarina Segerbrand som är stickdesigner från Onsala och Krystallia Sakellariou som är konstnär och författare från Varberg. Stipendiet delas ut för att konstnärerna ska kunna utveckla och lägga tid på sitt konstnärliga arbete.

– Vi arbetar för att Halland ska vara en konstregion som är attraktiv att besöka och leva i. Konstnärerna och deras skapande utgör kärnan i de kulturella och kreativa näringar som skapar stora värden för länet. Att stödja konstnärlig utveckling är därför en viktig del av det regionala strategiska arbetet, säger Emma Gröndahl (L), ordförande i driftnämnden Kultur och skola, i ett pressmeddelande.

Det arbetsstipendium som delas ut till konstnärer går att söka en gång per år hos Region Halland. Det senaste tillfället kom 49 ansökningar in och stipendiaterna valdes ut av en jury som blivit utsedda av Kultur i Halland.

– Vi är glada över att varje år kunna ge några av länets konstnärer möjlighet att utveckla sina konstnärskap. Det är fyra stipendiater från olika konstområden och olika delar av regionen. Jag ser fram emot att ta del av deras framtida verk, säger Gustaf Kristenson (S), andre vice ordförande i driftnämnden Kultur och Skola i pressmeddelandet.

Juryns motiveringar löd:

"Krystallia Sakellariou är en konstnär och författare som arbetar med flera uttryck, däribland film, text, installation, bild och performance. Hon undersöker språk, minnen och relationer i en familj med dubbla kulturella tillhörigheter i mötet med det svenska samhället. I förhållande till huset, platsen, då och nu bygger hon en karta utifrån drömmar och minnen av sina föräldrar. Hennes verk är rekonstruktioner där komplexa förhållanden och ämnen möts."

"Anna Öst är en filmskapare som regisserat filmer som visats på SVT, Göteborgs Filmfestival och internationella filmfestivaler. Hennes filmer utforskar och bearbetar ofta familjehistorier och det vardagsnära. I Annas pågående arbete får vi följa föräldrar och personal i förskolan och ta del av deras tankar kring stress och hur den påverkar barnen. Med tilltro till bilden värjer inte Anna för att skildra svåra miljöer och utlämnande situationer som publiken får tolka."

"Katarina Segerbrand är en designer som arbetar med ull och stickning som uttryck och material. Hon bidrar till att sprida och utveckla den halländska sticktraditionen binge från 1600-talet och för den vidare in i framtiden. Ett annat exempel är hennes deltagande i projektet Den nya kartan där designers och tillverkningsindustri gemensamt tar fram nya användningsområden för ull. Den svenska ullen är ett område som är under stark utveckling. Med traditionen som grund formger hon nyskapande mönster och design. Katarina Segerbrand är bosatt i Högen utanför Onsala."

"Elvira Roslund Gustavsson är keramiker och arbetar främst med naturen som inspirationskälla. Hon skapar även kollektiva verk som inkluderar barn och unga kring drömmar och framtid. Hennes verk är undersökande, öppna och innovativa på ett sätt som tänjer på keramikens gränser. Verken tillåts innehålla dissonans och spänningar."

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar