Halland bäst i Sverige på sparande: "Stor skillnad"

Montage - Foto: Mostphotos

Tips från experten - Så börjar du spara en egen buffert.

delningar

SBAB har undersökt andelen personer med en sparad buffert i Sverige. Hallands län toppar listan i undersökningen - hela 91 procent av de som deltog i undersökningen i Halland hade en sparad buffert.

- I Gävleborg hade 54 procent en buffert, det är väldigt stor skillnad. Ni är helt enkelt bra på att spara inför att något oförutsett kan hända, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Bland deltagarna i Halland har 75 procent ett sparkonto till sin buffert. Fem procent har sin buffert hemma, vilket innebär att man exempelvis har kontanter eller äger något som kan säljas. Fem procent av de halländska deltagarna har pengarna på lönekontot. Resten har sitt sparande på exempelvis fonder eller aktier. Totalt deltog 1003 personer i undersökningen och 26 personer av dessa var hallänningar.

- Om man sprider ut det på alla län så är det inte så många personer. Det innebär att man inte kan dra så många slutsatser. Men man kan jämföra Halland med övriga län, och ni är alltså bäst i klassen.

Totalt har 74 procent en sparad buffert i landet. Undersökningen visar att 28 procent av kvinnorna i Sverige inte har någon buffert alls. Det går att jämföra med männen, där 24 procent saknar en buffert.

- Jag tror att det har att göra med lön. Man ska inte jämföra sig med andra, det är bättre att börja med det lilla, avslutar Claudia.

FAKTA

Claudia Wörmanns tips för att skapa en buffert:

- Första tipset är att kartlägga ekonomin. Det kan se lite olika ut varje månad, med olika utgifter och oregelbunden inkomst. Men kolla en genomsnittlig månad och kartlägg vart pengarna tar vägen. Först då kan man göra en förändring. Det kan till exempel finnas dolda kostnader, som dubbla abonnemang eller försäkringar. Det är en summa som kan bli början till en buffert.

- Jämför dig inte med andra, alla har olika förutsättningar. De med hög buffert kan också ha en hög fallhöjd.

- Strunta i vad experterna säger till en början. Börja i det lilla, och var inte för hård mot dig själv.

- Testa med att ha en stående överföring till ett annat konto, så slipper du se pengarna. Men ha pengarna lättillgängliga i början. Ska man klara av oväntade utgifter så kan man ha ett sparkonto, gärna med lite ränta och med insättningsgaranti.Det kan vara värt mödan att se sig om efter ett bra sparkonto med i alla fall lite ränta, de flesta banker idag har ingen ränta alls.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar