Halland på bottenplats - minst vårdplatser i landet

Därför minskar vårdplatserna.

delningar

Bland de utvecklande länderna som är med i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) är Sverige det land med lägst andel vårdplatser, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Enligt Nyhetsbyrån Siren ser den nedgående trenden ut att fortsätta.

År 1994 fanns det 5,2 vårdplatser per tusen invånare i Sverige. År 2006 till 2017 minskade andelen vårdplatser från 2,9 till 2,2 per tusen invånare i landet.

Högst andel vårdplatser var det i Västerbottens län år 2017, med 2,6 platser på tusen invånare. År 2017 tog Hallands län en bottenplats i statistiken, men lägst andel vårdplatser per invånare i landet. I länet låg siffran på 2,51 vårdplatser per tusen invånare år 2006. Det kan jämföras med 2017, då siffran låg på 1,76 per tusen invånare.

De få vårdplatserna i länet kan förklaras med att patienter skickas mellan landsting och till större sjukhus. För att hålla vårdgarantin skickas patienter i Hallands län till exempelvis universitetssjukhusen i Lund och Göteborg, förklarar Patrik Hidefjäll, utredare på Socialstyrelsen.

– Man är ganska överens om att vårdplatsbristen är en av de absolut största flaskhalsar vi har i vården i dag, säger Patrik till Nyhetsbyrån Siren.

Den långvariga nedgången handlar dels om bristen på sjuksköterskor, som är en av de främsta orsakerna till att vårdplatser fått stänga ner. Det har främst varit märkbart de senaste fem till sex åren enligt Patrik. Förutom det, handlar det om medicinska framgångar som gjort det möjligt att skriva ut patienter tidigare.

– Utvecklingen är tveeggad kan man säga. Många gånger har det setts som att det är ett tecken på att man har en avancerad vård, men minskar antalet vårdplatser snabbare än behovet går ner är det ett problem, säger Patrik.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar