Hallands nya byggnadsminne: Severin Nilsons ateljéstuga

Pressfoto länsstyrelsen/ Daniel Cardell

Länsstyrelsens bedömning är att ateljéstugan är av synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

delningar

Halland har fått ett nytt byggnadsminne, nämligen Severin Nilsons ateljéstuga i Asige, Falkenbergs kommun. Beslutet togs nyligen av Länsstyrelsen i Hallands län.

- Nu får vi ytterligare ett tillskott till berättelsen om Hallands historia. Detta är det 53:e byggnadsminnet i Halland, säger Hans Bergfast, Länsantikvarie på Länsstyrelsen i Hallands län i ett pressmeddelande.

Ateljéstugan, som nu är byggnadsminne, var konstnären Severin Nilsons barndomshem. Severin Nilson flyttade på torpet år 1885, vilket på den tiden var vanligt, till den nuvarande platsen - Björsgård i Asige. Där inredde han ett av rummen till ateljé.

Ateljéstugan är representativ för traditionell mellanhalländsk bebyggelse. Den har ett karaktäristiskt halmtaket och är byggd med skiftesverksstomme. Stugan har även den murade eldstaden med den välvda spiskåpan som känns igen från andra torpstugor i regionen. Länsstyrelsens bedömning är att ateljéstugan är av synnerligen högt kulturhistoriskt värde, med hänvisning till ett starkt personhistoriskt värde kopplat till Severin Nilsons konstnärskap.

Ateljéstugan ägs av Asige Hembygdsföreningen men står på privatägd mark. Ateljéstugan är numera ett museum och visas av Asige Hembygdsförening.

Ateljéstugan och dess gårdsmiljö bär på många berättelser som är tätt länkade till Severin Nilsons liv och konstnärskap. Severin Nilson skildrade Halland även utanför landets gränser.

FAKTA

OM: Severin Nilson - Hallands landskapsskildrare

Konstnären Severin Nilson föddes i mitten av 1800. Han utbildade sig i Paris till genremålare och fotograf. När han återvände hem igen åkte han runt i bygden och skildrade de traditionella miljöer han såg och de människor han mötte. Han har kallats ”Hallands egen landskapsskildrare” och vissa av hans viktigaste bidrag till konsten kan vara hans naturliga porträtt av kvinnor och barns vardag vid slutet av 1800-talet.

Därför har vi byggnadsminnen

Byggnadsminnen finns för att bevara delar av historien som har betydelse för hur vi förstår dagens och morgondagens samhälle men även för att vi ska få ta del av kulturarvet. Kring varje byggnadsminne finns skyddsbestämmelser som reglerar hur byggnaden skall tillvaratas.Det är Länsstyrelsen som beslutar vilka byggnader eller anläggningar som blir byggnadsminnen. Det är även Länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen av dem. Däremot kan vem som helst föreslå att en byggnad blir förklarad som byggnadsminne. Processen från att ett förslag på byggnadsminne kommer in till dess att ett beslut är taget är lång. I de flesta fall omkring två år. I Halland får vi i genomsnitt ett nytt byggnadsminne vartannat år.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar