Halländsk sjukvård allt bättre – går emot rikstrenden

. - Foto: Mostphotos

Enligt rikssnittet blir överbeläggningarna inom sjukvården allt fler. I Halland är det dock tvärtom.

delningar

Runt om i landet fortsätter överbeläggningarna på sjukhusen att öka. Störst ökning är det Västra Götalands län där överbeläggningarna har fördubblats sedan 2014. Nästan sju procent av patienterna fick under fjolåret vårdplatser som inte lever upp till kraven för bemanning och utrustning. Det enligt siffror från SKL.

– Överbeläggningar ska betraktas som avvikelser vården ska arbeta för att undvika, säger Martin Lindblom, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

Men i en annan del av Region Väst går man emot strömmen. Hallänningarna kan stolt klappa sig lite extra på axeln, då överbeläggningarna sjunker i Hallands län. Under 2017 var överbeläggningarna i länet uppe på 2,9 procent. I fjol hade det sjunkit till 2,6 procent.

Bäst var Halland 2015, då överbeläggningarna endast låg på 1,7 procent. Myndigheterna har som mål att ha låga siffror, men debatten fortgår ifall det är bättre med överbeläggningar än ingen vård alls.

– Jag är inte rätt person att svara på om det är rimligt med noll överbeläggning som mål, en ekonom eller en kapacitetsplanerare skulle kanske säga att kostnaden skulle bli för hög av en sådan beredskap, säger Martin Lindblom till Nyhetsbyrån Siren.

Endast Jönköpings-, Värmlands-, Dalarnas-, Gotlands- och Blekinge län visar bättre resultat än Hallands län.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar