Historisk visning med anledning av 300-årsjubileum

Källa: Wikimedia Commons/ Karl XII målad av David Von Krafft/ Kulknappen: Wikimedia Commons/Bairuilong

Hallands kulturhistoriska museum slår på stort med flera inbjudna gäster som kan berätta allt som finns att veta om den omtalade Kulknappen och Karl XII:s död.

delningar

Den 25 november blir det visning och berättelser kring den omtalade Kulknappen och Karl XII:s död utifrån fakta och sägner. Det går av stapeln på Hallands kulturhistoriska museum, Ateljé Borgen, under söndagseftermiddagen.

Den magiska Kulknappen har varit ett omdiskuterat föremål och en del av historierna kring Karl XII:s död sedan det ställdes ut på museet 1940. Det finns en uppsjö av sägner som handlar om Karl XII:s odödlighet och att han var ”hård mot skott”, och Kulknappen figurerar i dem.

Historiker Pablo Wiking Faria visar Kulknappen samt kommer att berätta om fyndet och historien kring Kulknappen.

Museet har bjudit in historiker Rolf Uppström från Göteborg, som hösten 2018 gav ut boken ”Den okända kulan - Karl XII:s död 1718 och människorna omkring honom”. Han kommer berätta om senaste forskningen och teorierna och analyserna om vilken kula kungen kan ha skjutits med.

Även journalisten Christian Nicolai Björke på NRK finns på plats och berättar om ”Jakten på nordmannen som sköt”. Det finns många teorier om vem som sköt Karl XII, och på norska sidan finns det en namngiven möjlig gärningsman. Journalisten Christian Nicolai Björke har följt spåren efter den norska soldaten Jo på Vedlo, som hela livet levde med tanken att han hade mördat kungen på en ingivelse från Gud. Vi får höra berättelsen om en bautasten, militär list och en bygd full av sägner och myter.

Museets förste antikvarie Christina Andersson Wiking introducerar dagens föredrag genom att berätta några av sägnerna kring Karl XII och håller i dagens program. Efter föredragen finns tillfälle till diskussion och att möta föredragshållarna.

Kafé Längan serverar en Kulknappstårta till kaffet under dagen, som har sin förebild i en tårta som Albert Sandklef brukade bjuda på vid Karl XII:s dödsdag.

FAKTA

Program kring Kulknappen och Karl XII med anledning av att det är 300 år sedan Karl XII blev skjuten 30 november 1718 vid Fredrikstens fästning i Halden.

Tid: Söndag 25/11 kl. 13-15 Plats: Hallands kulturhistoriska museum, Ateljé Borgen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar