Hjältarna hjälper polisen: "fantastisk extraresurs"

Så arbetar polisens volontärer.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Två av polisens volontärer under Rix FM-festivalen i Varberg.

År 2013 startade polisens volontärer i Varberg. De frivilliga volontärerna arbetar i samverkan med polisen, och fungerar som polisens extra ögon och öron. 24Varberg träffade gänget innan deras uppföljning om hur det gått i sommar.

- Mitt intresse är att hjälpa de stackars poliser som har för lite resurser, säger Henning Secher, en av polisens volontärer.

När polisens volontärer arbetar är klädda i reflexvästar, och går alltid minst två och två. De befinner sig bland annat på evenemang och konserter, som exempelvis sommarens långtorsdagar i Varberg. De brukar även hjälpa till i andra städer som Falkenberg, eftersom staden inte har några egna volontärarbetare.

- Vi går runt när det är stora evenemang. Syftet är att vi ska vara synliga och arbeta som polisens extra öron och ögon. Poliserna är ofta upptagna, så då är vi där istället, berättar Nikolaj Atman, som är inne på första året som volontär.

Som volontär för polisen, finns inga befogenheter till att utföra polisens jobb. Man får helt enkelt inte ingripa i större utsträckning än någon annan privatperson. Volontärerna håller istället direktkontakt med polisen, och hjälper till med saker som att vänta på taxi eller ha följe med personer som känner sig osäkra.

- Det känns som att man gör nytta. Jag har själv tonårsdöttrar, så man vill veta lite vad som händer i staden. Sedan får man utbildningar, så det ger en viss utveckling också, säger Nikolaj.

Volontärerna får utbildning i bland annat HLR, konflikthantering, lagar och regler. Trots att arbetet är ett volontärarbete, finns en kravprofil som ska uppfyllas för att få tjänsten. Polisen tar emot personliga brev, håller intervjuer och genomför en lämplighetsbedömning för att man ska få delta i volontärarbetet.

- Det är en fantastisk extraresurs tycker vi. De flesta har sett nyttan med deras arbete och att det gynnar oss poliser, berättar Linda Edman, polis i Varberg.

FAKTA

Fakta om polisens volontärer i Varberg

- Polisens volontärer har funnits i Varberg sedan år 2013.

- Totalt är 21 personer volontärer i Varberg.

- De patrullerar max fyra timmar i sträck.

- De hjälper till i städer som Falkenberg, Kungsbacka, Halmstad och Göteborg.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar