Hon hyllar Falkenberg i ny serie: "Småstaden ska få sin revansch!"

Johanna Runevad. Foto: Privat.

Serien planeras att släppas på SVT i början av nästa år.

delningar

Johanna Runevad från Falkenberg ska hylla sin hemstad i en ny tv-serie om småstadslivet på SVT.

Serien ska skildra småstadsbornas synvinkel. Den kommer handla om ett kompisgäng som bor i Falkenberg och har bott där i hela sitt liv. Huvudkaraktären hänger med samma gamla kompisar, vikarierar på samma gamla skola och bor i samma hus som hon alltid bott i. Plötsligt under säsongen blir hon konfronterad om vart man ”borde" vara i livet som 30-åring, eller vad man förväntas ha gjort.

– Tanken med serien är att den ska handla om att våga stå inne för de beslut man tar och inte bli påverkad av vad normen säger att man borde göra. Utan göra det som känns rätt för en själv, oavsett vad det innebär. Det är en form av hyllning för småstaden, men utan att man ser ner på de som inte bor där, säger Johanna Runevad.

Johanna flyttade från Falkenberg när hon var 18 år gammal.

– Då började jag att tänka på vad dumt det är att normen är att man skulle vilja så mycket mer än att stanna i staden som man vuxit upp i. Men om man inte vill det, ska det då kännas fel?, säger Johanna.

Johanna började kolla runt och det blev rätt tydligt att de flesta serierna som handlar om småstaden inte nödvändigvist skildras särskilt positivt och det ville Johanna göra om.

– Jag får inspiration från många människor jag möter. Både de som bor i småstäder och de som flyttat därifrån. Jag hoppas och tror att det är många som kommer kunna känna igen sig i de tankar och det karaktärerna går igenom under säsongen, säger Johanna.

Just nu pågår arbetet för fullt och Johanna är i slutspurten med att skriva klart alla åtta avsnitt. Castingen är nästan klar och sedan ska produktionen flytta upp till Falkenberg i mitten på juni. Serien ska börja spelas in i juli och produktionen kommer att pågå i 6 veckor framåt.

Något som inte alls var planerat är att Johanna själv spelar huvudrollen. Hon skrev idén och manuset, men plötsligt blev karaktären mer lik henne själv som 18-åring.

– Vi skulle göra ett test men hittade ingen som kunde spela rollen. Så vi testade med mig och så blev det rätt kul. Det var den vi visade upp och så blev det en del av paketet. Jättekul, en liten twist. Jag kände "varför inte?", säger Johanna.

Johanna hoppas på att tittarna ska få en igenkännande dramakomedi där man förhoppningsvis sitter kvar med ett leende på läpparna.

Serien kommer att sändas på SVT som var väldigt glada och spända inför arbetet. De ger sig på dramakomedi-genren som de inte riktigt har gjort innan. Det är hon väldigt tacksam över.

– Serien ska förhoppningsvis släppas i starten av nästa år. Det ska bli fantastiskt kul att komma tillbaka till Falkenberg och göra detta, säger Johanna Runevad.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar