Hon släpper låtar mot black friday: "Dyraste jag har"

Sångerskan i Varberg ger uttryck mot fredagens köphets.

delningar

Anna Vild arbetar som sångerska, medial vägledare och energiterapeut. Under "black friday" släpper hon en EP:n "Höst Sonater" med tre låtar - som ett uttryck mot fredagens konsumtionshets. 24Varberg träffar Anna för att höra mer om hennes yrken och den nya musiken.

- Låtarna skrevs innan jag kom fram till att det skulle släppas på just black friday och vara ett statement mot det. Men när jag med hjälp av min producent kläckte idén, så kändes låtarna väldigt passande. Mycket av det jag skriver är väldigt kopplat till hur vi väljer att leva våra liv, förklarar Anna.

Det relativt nya fenomenet i Sverige "black friday" handlar om att handelsbranscher har nedsatta priser på sina varor under just den dagen. Vissa butiken har dessutom valt att ha en så kallad "black week", där de erbjuder rabatter under hela veckan. Anna berättar att musiksläppet på just black friday är hennes sätt att dra sitt strå till stacken mot fenomenet.

- I det här fallet så speglar mycket av låtarna förmågan eller icke-förmågan att vi springer ifrån varandra och oss själva. Det är väl lite vad den här svarta fredagen speglar, överkonsumtionen och uppmuntran till överkonsumtion, vilket går helt emot där vi är idag med så mycket klimat-tänk, säger Anna när hon sitter vid teaterlokalens scenen på Komedianten.

Den färgglada teaterlokalen var även där videon till låten "Rosor" spelades, som är första låten på EP:n. Låten är inspirerad av Rickard Wolf.

- Jag jobbar medialt en hel del och när Rickard Wolf gick bort blev jag väldigt berörd av det. Han var en fantastisk man som sprängt många gränser och varit väldigt stark i sitt liv och sin konst, berättar Anna. Hon fortsätter:

- Min känsla är att jag plockat den låten ur Rickard Wolfs energi. Det är väldigt mycket Rickard Wolf i den låten, även om det inte finns någon låt som liknar den så är det hans känsla och lite kabaré och Berlinfeeling i den.

Hennes mediala yrke är något som speglar sig även i den tredje låten, "Då du föll ur mitt bröst". Hon förklarar att hon i omgångar försökt ägna sig åt endast ett av sina yrken, men att kombinationen är det som fungerar bäst.

- Jag får många höjda ögonbryn, vilket tidigare har fått mig att backa och gömma och bara göra det som ses som okej. Men till slut kommer man till en punkt där man inte orkar bry sig. Det viktigaste är att man själv mår bra, vad andra tycker och tänker är inte lika viktigt som att man själv får känna att man gör det som är sant för en själv.

Det är främst andra låten på EP:n "Var du där?" som Anna tycker speglar uttryck mot konsumtionshetsen under black friday. Låten var tänkt att spelas på gitarr, men till slut blev det en pianoballad. Låten handlar om mental frånvaro.

- Den handlar verkligen om det som den svarta fredagen verkligen omringar. Protestera låter så himla hårt, men det är ett sätt att väga upp mot och komma med en motsats liksom. Och visa på att vi är så himla många som faktiskt redan har vaknat och går emot det med den köphysterin och konsumtionshetsen som blir.

Anna Vild kommer från Stockholm hade sina första spelningar i Varberg för fyra år sedan. Efter spelningar Norrland år 2016 bestämde hon sig för att flytta ner till kusten.

- Då stod det mellan en flytt hem till Stockholm och trakterna jag är ifrån, eller om jag skulle lyssna till min längtan efter havet. Så fort jag kommer till Varberg mår jag ju bra, det är så fin känsla och så mycket härligt folk. Så jag flyttade hit och det har jag inte ångrat det en sekund.

Under sommaren gjorde hon spelningar på Varbergs Kusthotell och nu gör hon planer för en mer omfattande turné efter årsskiftet, en turné som startar i Halland. Hennes nya EP släpps på Spotify och iTunes fredag den 23 november.

- På back friday ska det vara låga priser men jag känner att jag släpper det dyraste jag har, min musik. Det kostar inte människor något att lyssna på det, men för mig är det dyrast och närmast mitt hjärta att dela ut. För det har inte alltid varit självklart för mig att skriva och vara öppen med min musik. Det har jag bara varit några år, innan dess har jag verkligen varit tyst när det kommit till mitt eget. Så för mig är det dyrt, nära hjärtat och sårbart.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar