Hoppfull prognos i Halland: "Stark arbetsmarknad"

Arbetslösheten fortsätter minska.

delningar

Arbetslösheten fortsätter att minska i Halland. Under december 2018 var 6,0 procent inskrivna som arbetslösa i länet, en minskning med 0,2 procent jämfört med december året innan.

- Vi har en stark arbetsmarknad i länet. Trots att vi har ett antal tusen som flyttar hit, så har vi en stor andel som kommer ut i arbete, förklarar Peter Nofors, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen arbetsmarknadsprognos för 2019 i Halland ser fortsatt ljus ut. Enligt prognosen är efterfrågan på anställda i näringslivet lite högre än det vanligt i länet.

- Generellt är det Varberg som har de stora drakarna, med Derome, Ringshals och Värö som är väldigt stora arbetsgivare i Varberg. Sedan har vi privata branscher inom transport, handel, hotell och restaurang som ökar antalet anställda. Transportsektorn är stor i Halmstad, Falkenberg och Varberg, både när det gäller buss, tåg, persontransporter och främst lastbilar, förklarar Peter.

Dessutom finns det behov av att anställa personal i den offentliga sektorn. Enligt Peter är det främst läraryrken och sjukvården som har brist på personal.

- Det är en generationsväxling, många lärare går i pension. Dels ökar kullarna lite och det ökar inte med tillräckligt många lärare. Likaväl är det tandläkare och andra legitimerade yrken i sjukvården, det är brist att få tag på anställda.

Förutom en het arbetsmarknad blev det dessutom lägsta antalet varsel på tio år i Halland. I december år 2018 varslades 17 personer i länet. Det går att jämföra med året innan, då 37 personer varslades. Men trots en ljus arbetsmarknad, ser analytikern ser en utmaning för arbetsmarknaden i Halland framöver.

- Vi har en annan budget så i januari får vi säkert en betydligt högre arbetslöshet, eftersom man helt stoppat extratjänsterna.

FAKTA

Arbetsmarknaden i Halland

- Under december 2018 var 6 procent arbetslösa, totalt 9 472 personer.

- Under december 2018 var 6,9 procent av ungdomar mellan 18-24 år arbetslösa (totalt 1 249 personer). Det går att jämföra med december år 2017, då 8 procent var arbetslösa.

- 17 personer varslades om uppsägning. Det går att jämföra med december år 2017, då 37 personer varslades.

- 660 personer fick arbete under december 2018, vilket är något mindre än december 2017 då 781 personer fick nya arbeten.

- Enligt Peter finns största efterfrågan inom transport, restaurang, handel och it-sektorn. Handel är dock svårare att få jobb inom, på grund av konkurrensen.

- Det finns stor chans att få jobb efter högskoleutbildningar som till exempel byggingenjörer, lärare och sjuksköterskor. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar