Hund död i smittsam sjukdom – nu varnas hundägare

Genrefoton arkiv: Mostphotos, Agria Djurförsäkring.

"Gör ju att man inte kan skydda sig", säger hundcoachen Fredrik Steen till TV4.

14 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Hundägare varnas för HCC efter att en åttaårig australisk shepherd i Alingsås nyligen drabbats av sjukdomen och tvingats avlivas.

HCC, även kallad infektiös hepatit, orsakas av ett virus. Infektionen kan hos valpar och ovaccinerade hundar leda till mycket grav sjukdom och plötslig död. 

Tack vare en utbredd vaccination ses sjukdomen för närvarande sällan hos inhemska hundar, enligt statens veterinärmedicinska anstalt. Hundägare rekommenderas nu att kontrollera att hunden har blivit vaccinerad.

– Ägarna till den hund som kom in trodde att deras hund var vaccinerad och det var den, men inte sedan den var valp. De blev såklart väldigt chockade och ledsna när hunden fick avlivas, säger Sara Molin, chefsveterinär på Alingsås djursjukhus till SVT Nyheter.

HCC är väldigt smittsamt då sjukdomen smittar via kroppsvätskor och kan överleva i en vattenpöl i veckor. Viruset kan också smitta via till exempel händer och föremål som kläder, matskålar, filtar med mera.

– Det läskiga med den här smittan verkar vara att hundarna behöver inte ens träffa varandra. Det räcker att en smittbärare kissat någonstans och sedan kommer min hund och luktar på det. Det gör ju att man inte kan skydda sig, säger hundcoachen Fredrik Steen till TV4.

Misstänker du att din hund inte är vaccinerad bör du kontakta veterinär.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar