Hundratals allvarligt skadade av fyrverkerier

Foto: Dennis Ylikangas, Bildbyrån/ Dominic Aves, Mostphotos

Västsverige mest drabbat.

delningar

Under de senaste 15 åren har över 400 personer skadats allvarligt efter fyrverkeriexplosioner. Skadorna har varit så omfattande att samtliga tvingats bli inlagda på sjukhus. Flest andel av de skadade har varit pojkar i åldern 13 till 18 år.

– I princip alla olyckor med fyrverkerier som orsakar att människor skadas, beror på felaktig hantering. Det är för att man inte följer instruktionerna, medvetet eller omedvetet, säger Rolf Weinander, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till Nyhetsbyrån Siren.

De flesta skadorna har uppkommit i Västra Götaland, vilket avser Bohuslän, Halland och Västergötland. Varför just de tre länen varit mer olycksdrabbade än andra, finns det ingen förklaring till. Rolf Weinander pekar dock på att alkoholen spelar en stor roll i sammanhanget.

– Om alla människor följde de instruktioner som finns på pjäserna och höll sig nyktra, då skulle vi se väldigt få olyckor, säger han.

Nu tror Rolf Weinander att skadorna efter fyrverkeriexplosioner kommer att minska. Från och med den 1 juni i år, kommer det krävas tillstånd och utbildning för att få använda raketer på pinne. 

– Vi tror att om ett år kommer utbudet av raketer inte att vara så stort hos handlarna, eftersom det inte kommer att vara så många som får köpa dem. Utbildningen som krävs är en ganska omfattande kurs som egentligen är avsedd för dem som ska jobba med pyroteknik. Det är knappast något som den vanliga Svensson kostar på sig för att få fortsätta att skjuta raketer på nyårsafton, säger Rolf Weinander.

Den nya regeln fungerar som olycksförebyggande och ska ändra beteendet hos allmänheten, för i stället använda säkrare typer av fyrverkerier.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar