Hyllad konstnär ställer ut i Falkenberg i helgen

Första advent tar Linda Ljungblad med sig sina akvareller till Hembygdsmuseet i Falkenberg. Sedan några månader tillbaka arbetar hon med sin konst på heltid. "Allt har gått väldigt, väldigt fort", säger Falkenbergaren.

delningar

Den 1 advent har konstnären Linda Ljungblad blivit inbjuden till hembygdsmuseet i Falkenberg och kommer då befinna sig på plats för att visa upp några av sina Falkenbergsakvareller.

– Det har varit ett väldigt händelserikt år. Det känns bra att avsluta det hemma i Falkenberg i en liten uppvisning av akvarellerna, säger Linda Ljungblad, som numera bor i Göteborg.

I år har Linda haft tre större utställningar - en på Strandbaden i Falkenberg, en på RiverCity Gallery i Göteborg och en som gick av stapeln den gångna helgen på Posthotellet i Göteborg. Hon har dessutom visat upp sin konst under mindre sammankomster. I slutet av sommaren tog hon det stora beslutet och sa upp sig från sitt jobb i en butik i Göteborg. Nu väljer hon att satsa fullt ut på konsten.

– Om man ser tillbaka på det här året har allt gått väldigt, väldigt fort. Det har hänt väldigt mycket. Så länge man får må bra och nå ut med det man gör så är jag nöjd. Rent konstnärsmässigt så vet jag inte riktigt var jag vill hamna, men så länge människor uppskattar det jag gör är det bra.

Arbetar du på samma sätt som de flesta andra gör med sina jobb? Går upp tidigt på morgonen och arbetar en hel arbetsdag med ditt måleri?

– Jag har har försökt börja lite med rutiner, för jag tror att rutinerna ändå är viktiga för mig. Än så länge har det blivit tvärt om – det har varit svårt att släppa det. Arbetsdagarna har blivit mycket mycket längre än på ett åtta till fem-jobb, men jag ser inte det här som ett jobb utan jag brinner verkligen för det. Att planera utställningar och den ekonomiska biten tar också lång tid att ordna med, men jag försöker ändå sakta hitta några bra rutiner, säger Linda.

Hur når du ut med din konst?

– Facebook och Instagram är väldigt bra marknadsföringsplatser. Än så länge känns det väldigt, väldigt bra att arbeta så här.

Det adventsfirande som är i Hembygdsmuseet där Linda Ljungblad ställer ut till helgen arrangeras av Kultur- och hembygdsföreningen i Falkenberg. Hon är själv på plats när det är öppet hus mellan 13.00 och 17.00. Linda har ett av rummen att exponera som hon vill med sina Falkenbergsmålningar, och hon kommer ha med sig runt åtta tavlor.

– Sedan tar jag nog med mig någon privat målning som inte är till salu, säger hon.

Det är ju så många som är väldigt fascinerade av ditt måleri och uppskattar det du gör. Vad är det som du tror folk har fastnat vid?

– Jag tror framför allt att det handlar om igenkänningsfaktorn, att jag själv gärna skapar utifrån de platser som jag befinner mig på och tycker om. Jag tror verkligen att det har blivit en stor grej att människor känner igen sig. Det jag mest får höra positiva saker om är tonerna, färgvalen och att jag målar i just akvarell. Det är jättekul för det är det jag själv känner är helt rätt.

Vilka Falkenbergsmotiv kommer besökarna att få se i helgen??

– Det blir nog Gamla stan, sedan har jag en målning med Morups Tånge som jag hoppas få med och i övrigt lite blandat från Falkenberg.

I september brann Bölse Kvarn, norr om Skogstorp, ned till grunden, och Linda valde då att måla en tavla av det före detta landmärket. Målningen fick stor uppmärksamhet, men den är faktiskt inte en av de tavlor som kommer att ställas ut i helgen, berättar Linda.

– Den såldes i lördags på min utställning på Posthotellet. Men den blev såld till en Falkenbergare, så det känns väldigt roligt. 

Konst: Linda Ljungblad

Konst: Linda Ljungblad

Konst: Linda Ljungblad

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar