Jubileum: Levande Julkrubban i gång för femtonde året

"Jag tänker varje år att man är ju knäpp som kör utomhusteater i december.", säger Falkenbergsprästen Markus Leandersson.

delningar

Under tisdagskvällen inleddes ett första informationsmöte i Kyrkans hus inför årets Levande Julkrubba i Falkenberg.

– Det är femtonde året som vi sätter upp det här. Det har vuxit och blivit som en fast tradition i Falkenberg, berättar Markus Leandersson, präst i Falkenberg och arrangör av Levande Julkrubba.

Under infomötet förmedlas mycket information, så som speldagar, tider och roller. Det hålls inga auditions - istället är tanken att de som vill medverka själva ska få avgöra vad de vill spela och sedan lägga den tid och kraft som behövs på att utvecklas och öva inför sin roll. Markus Leandersson hoppas på julstämning redan under förberedelserna.

– Jag tycker det är ett härligt sätt att få berätta Julevangeliet på. Det är en utomhusteaterföreställning och det har blivit väldigt fint under årens lopp. Någon sa att julen börjar här på kyrkans innegård, och det tyckte jag var väldigt mysigt sagt, berättar Markus Leandersson till 24Falkenberg.se

På Falkenbergs kyrkas innegård ska Betlehems stad byggas upp inför föreställningarna om den första julen. Självklart är Josef och Maria, Jesus, de tre vise männen, åsnan och fåren, för att nämna några, med i teatern. Alla som vill medverka är välkomna och antalet roller anpassas efter hur många personer som deltar.

Levande Julkrubba. Foto: Privat

Ålder, eller om man är medlem i kyrkan eller inte, spelar ingen roll. Något år var det så många som hundra personer som var med.

– Det funkar även om vi inte är så många också. Vem som helst får komma och vara med och man behöver inte ha någon teatervana. Till exempel har vi en änglakör så det är också en möjlighet för en del att prova på att vara med och sjunga i kör. Vanligt folk i Betlehem kan vem som helst spela. Alla - barn, ungdomar, vuxna och gamla - är med och gör det här till ett roligt projekt, säger Markus Leandersson.

Levande Julkrubba brukar få en storpublik. Det är omkring 1000 förskoleskolbarn och ungefär lika många som kommer och kollar på de offentliga föreställningarna, alltså omkring 2000 personer totalt. En föreställning tar drygt 25 minuter, och det kostar ingenting att komma och titta. På plats finns det glögg, kaffe och lotter som säljs till förmån för Svenska kyrkans hjälparbete.

Föreställningarna äger rum under Luciaveckan och det hålls föreställningar den 11 och 12 december samt den 14 och 15 december. På förmiddagarna spelas föreställningen för skolelever. Totalt blir det sex stycken förskoleföreställningar. På onsdagkvällen och tre gånger på lördagseftermiddagen är det offentliga föreställningar.

– Jag tänker varje år att man är ju knäpp som kör utomhusteater i december. Men vi har faktiskt aldrig behövt ställa in. Det har ju varit en del regn och snö, men nästan alltid ger Gud oss fint väder, säger Markus Leandersson.

Missade man mötet men känner att det hade varit kul att delta är det inte för sent. Det går fortfarande bra att kontakta Markus Leandersson.

Levande Julkrubba. Foto: Privat

Levande Julkrubba. Foto: Privat

Levande Julkrubba. Foto: Privat

Levande Julkrubba. Foto: Privat

Markus Leandersson. Foto: Privat

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar