Laddar

Julstämning i Falkenbergs kyrka: "Blir en maffig konsert"

Foto: Wikimedia Commons, Gunnar Larsson. Markus Leandersson. - Foto: Pressbild

Med julsång och föreställningar.

delningar

I Falkenbergs kyrka är förberedelserna för julstämningen igång. Körerna har förberett sina sånger sedan i november och den levande julkrubban startade sina förberedelser i december.

- Jul och påsk är kristendomens stora högtider som på något sätt ringar in det viktigaste i kristendomen, förklarar Markus Leandersson, präst på Falkenbergs kyrka.

Det första julevenemanget är föreställningar med om levande julkrubban som startar redan under luciaveckan. På själva luciadagen blir det julkonsert och tal om den historiska lucian.

- På luciadagen är det två stycken luciakonserter, det kommer vara både traditionellt och nytt. Det är Cantica, estetprogrammet och deras körer och kulturskolans kör som uppträder. Så det blir en maffig konsert med traditionella luciasånger, berättar Markus Leandersson, präst i Falkenberg.

På julafton inleds julfirandet med samling vid krubban, där Markus är på plats för att berätta en berättelse.

- På julafton händer rätt mycket. Till att börja med blir det en julgudstjänst på barnfamiljens villkor. Vi sjunger julsånger och bygger upp julkrubban tillsammans och alla barnen får en krubbfigur.

Efter julbön under eftermiddagen kommer julnattsmässan. Markus Leandersson förklarar att julnattsmässan brukar locka stor publik.

- Den stora julnattsmässan startar klockan 23.30, det är den som är spridd över hela jorden med miljontals människor. Man bakar in juldagen, då man firar Jesus födelse. Det blir mycket julmusik, julmeditation och nattvard. Det brukar vara riktigt maffigt med mycket folk.

Markus Leandersson har arbetat som präst i 23 år. Under sina år i yrket har han endast varit ledig på julen vid ett tillfälle.

- För mig känns det helt naturligt och självklart. Som präst är det viktigaste att vara förberedd innan, och då är det inget jobb utan något man är med om tillsammans för att fira julen, förklarar Markus.

Läs mer om julstämningen i Falkenbergs kyrka nedan:

Relaterade artiklar