Kommunala bostadsbolag fick miljoner i vinst

Nästan 830 miljoner kronor i vinst i landet - Så ser det ut i Falkenberg.

delningar

Närmare 830 miljoner kronor plockade kommunerna i Sverige ut som vinst från de kommunala bostadsbolagen år 2017. Störst vinst blev det för Helsingborgshem som gick med drygt 370 miljoner kronor i vinst, enligt årets rapport från Boverket som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

– Helsingborg använder sina medel inom SoL- och LSS-boenden, särskilda boenden och boenden inom bostadssociala program, säger Emelie Hemström, jurist på Boverket, till Nyhetsbyrån Siren.

I Halland är det tre kommuner som lämnat in sina uppgifter om värdeöverföringar från bostadsbolagen. Halmstad var den kommun som hade åttonde högst värdeöverföring i landet, med drygt 24 miljoner kronor.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

De värdeöverföringar som görs från de kommunala bostadsbolagen får inte överstiga ett specifikt belopp. Dock finns det undantag, bland annat om årets vinst går till åtgärder för bostadsförsörjning, som ska främja integration och social sammanhållning.

– Kommunerna ska skicka in underlag som beskriver åtgärderna och därmed kunna motivera och till viss mån berätta för oss vad pengarna läggs på, men så länge det ryms inom de här definitionerna, har de ganska fria händer. Det finns ingen sanktion i lagen om ett bostadsbolag lämnar värdeöverföringar i strid med bestämmelserna, men trots detta är kommunerna angelägna om att göra rätt.

Av de 263 kommunala bostadsbolagen som lämnat in sina uppgifter, hade 61 procent inte gjort någon värdeöverföring. 38 procent av de kommunala bostadsbolagen gjorde tillåtna överföringar och en procent gjorde otillåtna överföringar.

– Det som har förändrats är att det otillåtna beloppet har sjunkit rejält, annars ser det rätt likt ut jämfört med förra året, säger Emelie Hemström. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar