Kristina sålde sitt konstverk till staten: "Fantastiskt överraskande"

Fick hundratusentals kronor för sin illustration.

delningar

Staten har köpt konst från en konstnär i Falkenberg. Det är konstnären Kristina Matousch från Långasand som sålt ett konstverk till Statens Konstråd - för 250 000 kronor. Konstverket kan komma att hamna i Malmö, men än är det inte helt bestämt.

– Det var fantastiskt överraskande och man blir väldigt glad att de ska få visas på en plats där många kan få se den, säger Kristina till 24Falkenberg.

Det tre gånger tre meter stora konstverket har inspirerats av en p-pillerkarta, med paneler i aluminium. Konstverket innehåller 21 hål i olika storlekar och vinklar, med flikar som sticker upp. Den illustrerade p-pillerkartan går under namnet "Nobody".

- Det handlar om en fråga man kan ha inom sig, ska jag skaffa barn eller inte. Det är en tomhet i kartan och det kan upplevas som en tomhet i en själv, förklarar Kristina.

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Kristina berättar hon började skissa på idén i Frankrike för tio år sedan. Efter att ha målat p-pillerkartor stod projektet still i åtta år.

- Sedan kom jag på tekniken. Att göra dem i plåt som objekt istället, förklarar Kristina.

"Nobody" tog ungefär ett halvår att producera och har tidigare visats på konstmässan "Market" och i Köpenhamn. Men vart den hamnar nu, är alltså inte helt bestämt.

- Det är svårt att sälja konstverk i den prisklassen eller i den storleken, men man gör det man själv tycker är intressant och vill göra. Att få den såld är en bonus.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar