Larmet: Enorm bostadsbrist i Halland

Genrebild. - Foto: Viktoria Andersson

Dyster framtid för flera halländska kommuner.

delningar

Bostadsbristen breder ut sig över hela landet, visar Boverkets färska bostadsmarknadsenkät (BME). I hela 240 av landets kommuner av 290 möjliga, visar statistiken att det råder bostadsbrist i. Samtidigt visar endast fyra kommuner, Eda, Hagfors, Nordanstig och Ånge, att de har ett överskott på bostäder.

– I min mening är det bedrövligt att svensk bostadspolitik inte är bättre. Här är bostadsministern (Per Bolund) ytterst ansvarig. Det här drabbar framförallt unga och pensionärer som inte har pengarna för att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande, till 24Halmstad.

Hur bör man gå till väga för att vända den negativa trenden?

– Först och främst bör kommunerna se till så att lägenheter i varierande storlekar byggs, och därigenom sätta rimliga hyror. Det kommer rapporter om att kommunernas långsiktiga planer i bostadsproduktionen – de kommer bli lägre de närmsta åren. Sådana planer bör planeras om, för att i stället bygga fler bostäder, säger Marie Linder och fortsätter:

– Samtidigt är det också staten som måste se till så att bostäderna blir fler. Däribland mer finansiering till kommunerna och en förbättring i lånegarantierna.

Precis som i övriga landet råder det akut bostadsbrist även i Halland. Över hälften av kommunerna uppger att det finns ett underskott på bostäder i dess kommun. Kommunerna det rör sig om är Halmstad, Varberg och Kungsbacka, där samtliga kommuner pekar på att bostadsbristen inte kommer vara löst i alla fall inom tre år.

Bostadsmarknaden visar sig däremot vara i balans i både Falkenberg och Hylte. Enligt kommunernas prognos kommer balansen vara fortsatt stadig även under de kommande tre åren.

24Halmstad har sökt Halmstads kommuns samhällsbyggnadskontor för en kommentar utan framgång.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar