Larmet: Halland hårdast drabbat av betesdjuren

Foto: Matts Rolander, Skogsstyrelsen/Mostphotos

Skogsstyrelsen: "De behöver ta det här på allvar".

delningar

Skogsindustrin går mot en miljardförlust. Anledningen? Älgar, hjortar och rådjur. Det menar åtminstone Skogsstyrelsen som ser en kraftig ökning på betesskador bland ungtallar, vilket resulterar i produktionsförluster för skogsbruket motsvarande miljardbelopp.

– Trots en rad insatser och tidigare larm ser vi tyvärr ytterligare en försämring från en redan dålig nivå. Det dåliga resultatet förvånar oss och tyder på att de insatser som görs i dag inte räcker i Götaland. Inblandade myndigheter behöver ta i frågan med större allvar eftersom markägare och jägare uppenbarligen inte lyckas åstadkomma det som krävs för att minska miljardförlusterna för skogsbruket som detta innebär, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen har som mål att endast fem procent av ungtallarna ska ha fått färska betesskador under varje år. Inget av länen når upp till de uppsatta målen och värst är läget i Halland. Här är skadorna fyrdubblade sett till målet, vilket innebär betesskador på 20,3 procent. På listan därefter kommer flera län i Götaland, däribland Västra Götaland.

– Det är nu sju år sedan den nya älgförvaltningen infördes där både skogsägare och jägare har delat ansvar. Men uppenbarligen har den ännu inte levererat i Götaland. Insikten om bristerna måste nu landa ordentligt hos alla inblandade aktörer. De träd som utgör det naturliga fodret för älgen i våra skogar behöver en återhämtning samtidigt som skogsägarnas tro på att det går att föryngra med tall utan omfattande betesskador behöver stärkas, säger Christer Kalén, i ett pressmeddelande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar