Linda coachar andra till att nå ekonomiska framgångar

. - Foto: Viktoria Andersson

Linda från Varberg startade eget trots en del personliga motgångar: “Inte den som ger sig”.

delningar

Linda Holmberg från Varberg arbetar som ekonomicoach på sitt företag Hållbar Ekonomi AB. Det innebär att hon hjälper sina kunder med att få insikt i sitt ekonomiska beteende och strukturera sin ekonomi. Men vägen från att ha jobbat många år på bank till att starta eget, har dock kantats av en del personliga motgångar.

- När jag slutade på Danske Bank 2015, hade jag en del tråkigheter i mitt liv. Min lillebror som då var 49 år gick bort och kort därefter gick min mamma bort. Livet tog en helt annan riktning än vad jag hade tänkt mig, jag drabbades av en djup sorg och tappade lusten till det mesta. På något sätt tog jag mig samman och anmälde mig till en coachutbildning i Göteborg våren 2016, säger Linda. 

Tidigare hade Linda funderingar på att bli socionom eller lärare, men hon började arbeta på Varbergs Sparbank där hon trivdes och fick chans att utvecklas inom yrket, så hon stannade kvar. Genom åren har hon arbetat på två olika banker och i olika yrkesroller.

- De sista åren som rådgivare insåg jag att det här med vanor och beteende har väldigt stor betydelse för din ekonomi. Det är viktigt att man har självinsikt. Jag kunde ekonomi sedan tidigare, men jag behövde den andra delen med coachingen för att starta mitt företag.

Företaget Hållbar Ekonomi registrerade hon våren 2017, där hon själv startade upp allt från grunden. Men än en gång kom ödet i hennes väg. Under ett morgondopp på Damernas halkade hon på bryggan och skadade sitt ben allvarligt. 

- Jag var ganska "tilltufsad" under lång tid. Men jag är inte den som ger sig, utan jag kämpade på och nu är jag här vintern 2019.

Nu har företaget varit igång i drygt ett år och ingen dag är den andra lik. Linda ser sig som en ekonomisk PT, där hon hjälper till med de ekonomiska delar som kunden vill ha hjälp med. Det kan exempelvis handla om en pensionsgenomgång där kunden vill lära sig hur pensionssystemet fungerar och hur man optimerar sitt pensionssparande, eller hur man strukturerar upp sin ekonomi och får en bättre överblick. Dessutom har Linda utbildningar och föreläsningar om ekonomi och personlig utveckling. 

- Det behövs ibland en knuff i rätt riktning och där kommer min coaching till användning. Alla kunder har olika sätt att förhålla sig till sina pengar av olika anledningar, så jag pratar en del om vikten av att ha ekonomisk självinsikt och även om vikten av struktur och att ha en ekonomisk plan. Allt för att man ska nå sina mål, känna sig trygg och kanske få en bättre livskvalité, avslutar Linda. 

FAKTA

Lindas ekonomitips:

1. Gör en budget - Samla ihop dina inkomster och dra bort utgifterna för att se hur mycket som är kvar. Det är först då du kan analysera hur mycket du kan spara. Har man inget kvar att spara, så får man analysera sina utgifter och se vilka förändringar som kan göras.

2. Ha ett specifikt sparmål i tid och belopp - Men först måste man se till att man har en buffert. Det kan hända att man blir arbetslös, sjuk eller skiljer sig. Därefter är det viktigt att ha ett målsparande. Det behöver inte vara en konkret sak man sparar till, men sätt ett mål i belopp och i tid, då är det enklare att nå sitt mål.

3. 24-timmars regeln - Ett sätt att undvika impulsköp. Vänta i 24 timmar innan du köper något och fundera på om du verkligen behöver det.

4. Snart kommer det orangea kuvertet - Ta tillfället i akt och gå igenom din pensionsprognos och gör de förändringar som är viktiga. Bland annat se över vad du har för risk i sparandet och vad du betalar för förvaltningsavgifter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar