LISTA: 8 saker du bör hålla koll på 2019

Genrefoton: Mostphotos.

Nya skatter, val och förbud. Här är flera av de händelser som väntas påverka 2019 rejält.

delningar

1. Radio- och tv-avgiften slopas och ersätts med en skatt.

Den 1 januari trädde den nya public service-skatten i kraft. Skatten går till SVT, SR och UR och måste betalas av alla som har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst på över 13 600 kronor i månaden. För de som tjänar mindre än den summan blir avgiften reducerad.

2. Avgiftsfri tandvård för fler.

Från den 1 januari 2019 blev tandvården avgiftsfri för alla upp till 23 års ålder. Samtidigt höjde man åldersgränsen för att kunna ta del av det förhöjda allmänna tandvårdsbidraget till 24 år.

3. Räntan förväntas börja stiga under 2019.

"Under flera år har det flaggats för höjda räntor. I december gjordes en första höjning som väntas fortsätta i sakta mak 2019. Reporäntan kan påverka hushållens ekonomi och ge en indikator på var svensk ekonomi är på väg", skriver Metro.

4. Sverige får en regering.

Oavsett om det sker med hjälp av ett extraval eller om riksdagen kan komma överens om ett nytt styre, kommer svenskarna att få en ny regering under 2019. Tidigast 16 januari kan en ny statsminister ha valts och senast 21 april blir det omval om ingen kandidat har valts tills dess.

5. Brexit.

Den 29 mars är det exakt två år sedan Storbritannien ansökte om att gå ur EU. Själva utträdet kommer därmed att ske den 29 mars i år. Enligt Expressen kan utträdet antingen ske odramatiskt, eller sluta med ett nyval i Storbritannien.

6. Val i Indien.

Världens folkrikaste demokrati är ett av de länder som kommer att gå till val 2019. Med sin tillväxt i kombination med att vara ett and som genomgår stora förändringar för tillfället, är valet ett som omvärlden kommer hålla ett extra öga på, enligt Metro.

7. EU-val.

Den 26 maj ska Sverige vara med och tycka till om vilka som ska få inflytande över beslut som fattas på EU-nivå. Enligt Expressen brukar högernationalistiska och populistiska partier göra bra ifrån sig i EU-valet och ledare i flera europeiska länder hoppas på att försöka "kraftigt minska på migrationen till Europa", bland annat Frankrikes Marine Le Pen och Ungerns Viktor Orban.

8. Rökförbud på uteserveringar.

Från och med den 1 juli 2019 blir det förbjudet att röka på uteserveringar, hållplatser, lekplatser och idrottsplatser. Bakgrunden är regeringens mål om att minska svenskarnas tobaksbruk till att bli ett rökfritt Sverige år 2025. Förbudet gäller även e-cigaretter.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar