Lista: Här är årets julmarknader i Halland

Julmarknad, jul, marknadsbod. Foto: Mostphotos/ AnastasiaV, Maria Groth

Vi listar tio mysiga julmarknader runt om i Halland. Ett par av dem pågår redan under helgen, så det är alltså hög tid att bege sig ut bland marknadsbodar och juliga dofter för att få lite julstämning.

delningar

För alla julälskare är det nu äntligen dags för den bästa tiden på året. Julmarknaderna börjar dra i gång och trots att det är kyligt ute finns massor av värmande drycker att förtära på diverse mysiga julmarknader. Och julmarknader finns det verkligen gott om i Halland. De går av stapeln både nu i slutet av november, men även in i mitten av december. Det säljs mängder av lokalproducerade råvaror, sås om ostar, korvar och karameller. Det kan vara läge att handla de julklappar som är kvar att köpa eller handla lite närproducerad mat inför jul- Eller kanske är du bara sugen på att känna in julstämningen och strosa runt bland juliga dofter, marknadsbodar och värmande eldar?

Till listan över julmarknader har vi tagit inspiration av VisitHalland.com och deras lista.

→ Julmarknad på Varbergs fästning

Den 2 december är det dags för julmarknad på Varbergs fästning mellan 11.00 till 16.00.

Varbergs fästning har en julmarknad i ljusets tecken. Hela museet lyser upp i jultradition, julmusik, halländska juldelikatesser, hantverk och annat smått och gott till försäljning. Det hela är ett samarrangemang mellan Hallands kulturhistoriska museum och med stöd av Varbergs kommun.

→ Julmarknad i Gamla stan i Falkenberg

Samma dag, den 2 december väcks julmarknaden i Gamla stan i Falkenberg återigen till liv. Klockan 13.00 öppnas dörrarna till RIAN designmuseum och Hembygdsmuseet med fri entré. Här blandas slöjd och design med formgivning, konsthantverk, julig fika och goa möten. Pågår till 17.00.

→ Julmarknad på Tjolöholms slott

Julmarknaden på Tjolöholms slott är en av Västsveriges största julmarknader med ett hundratal utställare av hantverk och lokalproducerade matdelikatesser. I år är julmarknaden för första gången öppen under tre helger, den 23-25 nov & 29 nov – 2 dec.

Hela godset är julpyntat, i slottshallen tar tomtefar emot barnens önskelistor och tomtenissarna julpysslar med alla barn. Varje dag är det en rad programaktiviteter såsom eldshow, godisregn och julmusik. Det finns flera olika matserveringar och kafé öppna, bland annat i slottsmatsalen.

→ Hallandsjul på Lilla Böslid 

Den 16-18 november är det jul på Lilla Böslid.

Här kan du dricka glögg, smaka halländska ostar och njuta av charkuterier av högsta kvalité. På Böslid hittar du kaffe, julmust, choklad, sylter och annat som gör juletiden mysig, men även olika hantverk som träsniderier, ljusstakar, kransar och slöjdade varor. Framför allt har du möjlighet att mötas och prata med alla de lokala livsmedelsproducenter och konsthantverkare som sätter sin prägel på den halländska mat- och hantverkstraditionen.

→ Wapnö Julmässa

Wapnö Julmässa går av stapeln den 22-25 november och 30 november till 2 december. Wapnös fina miljö och de cirka 150 utställarna ger en försmak av julen. Matboden är fylld med julens delikatesser. Hela gården andas julstämning med tända marschaller, julgranar, levande eldar, upplysta fönster, julsånger och inte minst julens alla dofter. I Wapnö Magasin möter du en del av landets skickligaste hantverkare.

→ Jul på Johnssons Gård

Mellan klockan 10.00 till 17.00 på lördag den 24 november kan du inträdesfritt strosa runt på Johnssons Gård och handla pynt inför dina julförberedelser, köpa klappar, äta mat, lyssna på lättsamma föreläsningar eller bara ta en värmande kopp kaffe med fika. Gårdens företag har öppet och erbjuder barbecue, ölprovning, fika i caféet och färskt bröd & fikabröd samt godis. Dessutom blommor, julgrupper o kransar, inredningsdetaljer, keramik och träning i form av ett unikt zumba-pass i träningslokalen mitt på dagen. På plats finns gäster som erbjuder både egentillverkad och närproducerad mat, traditionellt och modernt hantverk, till exempel halmbockar, sockar, smycken, fårskinn, luffarslöjd, fotogenlampor, glas, trasmattor, ekologiska kläder och mycket mer.

→ Julmarknad på Lilla Hansagården

Den 8 december mellan 11.00 till 17.00 går den inträdesfria julmarknaden av stapeln på Lilla Hansagården strax söder om Falkenberg. Det kommer finnas hantverk, charkprodukter, sill, lax,grönkål, choklad, glögg, fiskedamm, marsipaner, kransar och julpynt med mera till försäljning. Gårdsbutiken Thuresson grillar korv och julgransförsäljning kommer att finnas på plats. Tomten och julbocken kommer på besök.

Gammaldags jul i Äskhults by

Den 8 och den 9 december är julen i gång i Äskhults by mellan 11.00 till 15.00. Marknaden i Äskhults by går i gammaldags stil. Jönsas stuga är juldekorerad efter tidigt 1800-tal, barnen kan leka halmlekar i ladan och gårdstomten kan ha ett och annat att berätta. På platsen finns ett 30-tal utställare iklädda gammaldags kläder som säljer hemtillverkade saker, så som handstöpta ljus, senap, textilier och bakverk. När hungern sätter in kan du hälsa på i Bengts kaffestuga för glögg, kaffe, hemlagad risgrynsgröt och skinksmörgås.

→ Jul på Öströö Fårfarm

Den 16 december mellan 11.00 och 16.00 är julstämningen hög på Öströö Fårfarm. Ligger det snö på marken finns chansen att åka häst och släde. Det finns även möjlighet att hälsa på tomten, eller varför inte passa på att pyssla lite med nissarna? Dessutom går det såklart att förtära glögg och pepparkakor. I köttboden finns julmat på längden och tvären. Fårskinn och ull-hantverk finns i ateljén. Dessutom grillas det hamburgare.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar