Många har rest långväga för att delta i sökandet efter Dante

"Det handlar om en liten pojke som är ensam och en familj som är utom sig av oro. Veckohandlingen och städningen kan vänta. Åk ner och hjälp till", uppmanar Nathalie Mariou.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

I Falkenberg är det många som har engagerat sig sedan 12-årige Dante försvann i tisdags eftermiddags. Över 2000 personer har deltagit i sökinsatsen tillsammans med Missing People, men det är även många som har öppnat upp sina hem för folk som behöver sovplatser, mat eller fika.

Folk har organiserat sig i sociala medier i Facebook-grupper som "Händer i Falkenberg" och "Sök efter Dante" för att ta reda på hur de på bästa sätt kan hjälpa till. I grannstaden Varberg är engagemanget för sökinsatsen stort.

– Det har varit ett otroligt engagemang. Det har kommit mängder med människor från hela landet. Varberg och Falkenberg ligga nära och jag upplever att engagemanget är väldigt stort även här, säger Nathalie Mariou, 30, som bor i Varberg, och är en av dem som engagerat sig i sökinsatsen.

Nathalie hade jobbat kväll i tisdags och skulle precis gå och lägga sig när hon skrollade igenom Facebookflödet och fick infon om att Dante var försvunnen.

– Jag skulle vara ledig i två dagar så då kände jag att jag måste göra något. Jag packade, tog fram bra kläder och så åkte jag. Jag hade varit nere under natten och kommit hem vid åtta på morgonen. Vi åkte dit igen vid lunch i går, så vi sov bara ett par timmar, berättar hon.

Hon har nu varit patrulledare för en av Missing Peoples sökgrupper och har då haft som ansvar att gå lite bakom och säkra så att kedjan om 15 personer hålls i en rad.

– Jag har förstått att sökinsatsen kommer pågå dygnet runt tills dess att Dante återfinns. Har du i Varberg möjlighet att hjälpa till, gör det. Det är så välorganiserat. Man får en annan syn på mänskligheten när man ser allas engagemang. Det handlar om en liten pojke som är ensam och en familj som är utom sig av oro. Veckohandlingen och städningen kan vänta. Åk ner och hjälp till, säger Nathalie.

Under gårdagen erbjöd hon skjuts till Falkenberg för andra som ville medverka i insatsen.

– I går gjorde jag vad jag kunde för att fylla bilen. Jag fick med mig styrelsemedlemmar från vår djurskyddsförening, Varbergs djurhjälp, samt kollegor.

Hur var det på plats i Falkenberg?

– Det var en speciellt stämning och det var otroligt många där i går eftermiddag. Vi fyllde hela gräsplanen vid Falcon arena. Jag tror att de har pratat totalt om 2000 unika sökande, och 1000 personer ute samtidigt, om jag minns rätt. 

Det är även många som har rest ännu mer långväga än från Varberg för att hjälpa till i sökandet.

– Jag träffade en tjej som hette Maria som kom från Umeå. Eftersom så många hade erbjudit dusch och sovplatser så flög hon ner för att delta. Sedan har jag träffat en man från Halmstad som hjälpte till. Han var där hela första natten, sedan hade han gått till jobbet och kommit tillbaka direkt efter för att leta igen. Jag kan inte ens tänka mig hur lite han måste ha sovit, säger Nathalie.

Missing People i Falkenberg

Hur går tankarna nu?

– Jag försöker att inte spekulera utan låta polisen och militären göra sitt jobb. Som sökare för Missing People handlar det om att säkerställa så att arbetet görs kvalitativt, så att man med handen på hjärtat kan säga att man vänt på varenda sten i sökområdet. Tankarna skenar ju iväg ibland, det är oundvikligt, men vi vill såklart hitta honom så fort som möjligt och vid liv. Stämningen har varit både dämpad och taggad på en och samma gång. Människor har haft fullt med energi trots dåligt matintag och lite sömn. Jag upplever att alla gjort sitt yttersta, berättar Nathalie.

I morgon ska hon tillbaka till jobbet igen, men under torsdagskvällen åker hon till Falkenberg och har då med sig ficklampor och batterier som Lantmännen i Värö och Ica i Bua har donerat.

Dessutom har hon något viktigt att tillägga.

– Jag skulle egentligen bara vilja tillägga att Missing People kan vara vår tids viktigaste organisation. Jag har aldrig varit med om något så välorganiserat. Och en stor kram till Dantes familj. Vi kommer inte sluta leta förrän han återfinns.

Dante Foto: Polisen

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar