Mer än dubbelt så många tidiga sommarjobb i Halland

. - Foto: Wilhelm Nilsson

I år gäller det att vara ute i god tid - De tidiga jobbannonserna har ökat drastiskt sedan i fjol.

delningar

I år finns det fler tidiga sommarjobb att söka runt om i Sverige. Och Hallands län är inget undantag - mellan december till januari fanns mer än dubbelt så många sommarjobb att söka jämfört med samma period i fjol. Mellan december och januari förra året fanns 915 anmälda ferieplatser och i år fanns hela 2057 stycken anmälda ferieplatser under samma period.

"Den stora förklaringen är att Stena Line söker ett mycket stort antal medarbetare under sommaren. Utan dessa är det fortfarande fler anmälda lediga platser i år än förra året, men med en mycket mindre marginal", meddelar Johan Eklöf, analytiker i ett mail.

De senaste åren har sommarjobben ökat successivt i de flesta länen i landet. Totalt anmäldes nästan 140 000 lediga sommarjobb mellan december–juni i fjol och Arbetsförmedlingen förmodar att det blir minst lika många inför kommande säsong.

Den bransch som efterfrågar flest anställda är vård-och omsorg, som står för över hälften av alla anmälda platser i landet. Samtidigt finns många sommarjobb inom industrin, hotell- och restaurang, kriminalvården och inom lager.

– Det är fortsatt stor efterfrågan på svensk arbetsmarknad. Sjukvården och äldreomsorgen måste bemannas även under sommaren men det är positivt att många andra branscher har en fortsatt stor efterfrågan på arbetskraft, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I Halland var det däremot en lägre andel anmälda sommarjobb inom vård-och omsorg mellan december till januari. Bland 2057 lediga sommarjobb var endast 116 jobb inom vård-och omsorg.

LISTA: Antal anmälda ferieplatser i Halland mellan december till januari

2019: 2057 stycken

2018: 915 stycken

2017: 1030 stycken

2016: 786 stycken

2015: 800 stycken

2014: 565 stycken

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar