Miljonsatsningen: Halländskt vatten ska förbättras

Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Nu ska vattenproblemet åtgärdas under två år.

delningar

Övergödning i hav, åar och sjöar har varit ett problem i flera olika områden runt om i landet. Nu har regeringen beslutat om att få bukt med problemet, genom en storsatsning med fokus på att utveckla nya lokalt förankrade arbetsformer inom vattenvården.

Satsningen, LEVA (Lokalt engagemang för vatten), får Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Vattenmyndigheterna, Länsstyrelserna och Greppa Näringen att samverka för ett renare vatten.

– LRF är en av drivkrafterna bakom LEVA för att det finns många olika aspekter på vatten som engagerar på landsbygden. De 20 nya resurspersonerna kommer kunna hjälpa till att fånga upp den lokala kunskapen och få rätt sak gjord på rätt plats, säger Markus Hoffmann, LRFs vattenexpert, i ett pressmeddelande.

I projektet ingår 20 pilotområden, från Trelleborg i söder till Umeå i norr. Tre av områdena finns i Halland och är Löftaån, Hovmannaån och Torpaån. Tillsammans får samtliga områden dela på 37 miljoner kronor för att åtgärda övergödningen, och det i allt ifrån förbättrade odlingsmetoder till att anlägga fler våtmarker.

Projektet väntas pågå under drygt två års tid.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar