Myndigheten: Så mycket mer pengar får du nästa år

Foto: Pensionsmyndigheten, Pixabay.

"Det kan skilja mycket mellan olika grupper", enligt Pensionsmyndigheten.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under torsdagen sammanställde Pensionsmyndigheten hur pensionen blir för äldre nästa år.

Den genomsnittliga totala pensionen höjs med mellan 170 och 740 kronor per månad efter skatt 2019. Höjningens storlek skiljer sig mellan olika grupper inom pensionärskollektivet. Störst procentuell höjning av total pension efter skatt får den tredjedel som har högst inkomstgrundad pension. Det visar Pensionsmyndighetens beräkningar av pensionen för 2019.

Det är flera olika faktorer som påverkar hur pensionens olika delar utvecklas. Följsamhetsindex styr inkomst- och tilläggspensionen och höjs med 1,4 procent för 2019. Prisbasbeloppet, som påverkar garantipensionen och de flesta tjänstepensioner, höjs med 2,2 procent.

Stor påverkan får den sänkta skatten för pensionärer och den höjda brytpunkten för statlig skatt som riksdagen nyligen beslutat i budgeten.

– Det kan skilja mycket mellan olika grupper och vi delar därför in pensionärerna i flera olika grupper för att tydliggöra pensionernas utveckling nästa år. De allra flesta (80% red.anm) får se sin totala pension öka med mellan 170 kronor och 740 kronor per månad efter skatt, säger Erik Ferm som är analytiker på Pensionsmyndigheten. 

Höjd inkomst för de med bostadstillägg. En av grupperna, ensamboende pensionärer med bostadstillägg, består av drygt 260 000 pensionärer varav cirka 80 procent är kvinnor.

– De flesta ensamboende pensionärer med bostadstillägg får en höjning av sin inkomst med mellan 160 kronor och 290 kronor efter skatt, säger Agneta Claesson som är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Ändrade skatteregler. Skatten sänks för alla pensionärer som är 66 år och äldre.

– Störst blir effekten för de pensionärer som har en total pension runt 45 000 kronor i månaden men det räcker med att ha en pensionsinkomst runt 20 000 kronor för att nå 200 kronor i minskad skatt, säger Erik Ferm. 

Regionala skillnader. Regionalt är skillnaden stor mellan olika delar av landet. De högsta pensionerna återfinns generellt i Stockholms län med en medelpension (allmän pension plus tjänstepension) på 18 500 kronor per månad före skatt. Motsvarande medelpension i Gotlands län är 15 900 kronor. 

Sammanfattning pensionen nästa år:

• Inkomst- och tilläggspensionen höjs med 1,4 procent, i snitt 100 – 260 kronor före skatt

• Premiepensionen, omfattar 1,5 miljoner pensionärer av landets 2,1 miljoner pensionärer

• Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med 2,2 procent

• Totalt ökar den genomsnittliga totala pensionen (allmän pension plus tjänstepension) med mellan 170 kronor och 740 kronor per månad efter skatt eller 170 – 430 kronor per månad före skatt

Källa: Pensionsmyndigheten.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar