Nej till Löfven (S) som statsminister

. - Foto: Mostphotos

Under fredagsmorgonen röstade riksdagen nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

19 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

På fredagsmorgonen röstade riksdagen gällande Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som statsminister i en S-MP-regering. Löfven var själv inte på plats under omröstningen eftersom han är i Bryssel på EU-möte med övriga EU-ledare.

Det blev 200 röster emot och 117 röster för. Därmed röstades Stefan Löfven ner som statsminister.

I måndags meddelade Centerpartiet att man skulle rösta nej till Stefan Löfven (S). Det gjorde att tidigare förhandlingar mellan Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet bröts.

Partierna sade bland annat följande i talarstolen i samband med röstningen:

Anders Ygeman (S): "Vi beklagar att vi inte nått en överenskommelse, men vår dörr står fortfarande öppen. Vi vet att om man leder en minoritetsregering så måste man kompromissa", rapporterar Aftonbladet.

Tobias Billström (M): "Vi kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Det finns bättre och mer naturliga alternativ som regeringsbildare".

Annie Lööf (C): "Det genombrott som C och L stod för, är de enda stora positionsförändringar som skett under hösten. Under fem dygn arbetade vi för att ett sådant samarbete skulle komma till stånd. Tyvärr höll inte resultaten för ett samarbete.  Det kvarstår allt för stora skillnader. Vi har därför beslutat att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister".

Jan Björklund (L): "Sverige behöver en stabil och handlingskraftig regering, inte minst inför en annalkande lågkonjunktur. SD kan få stor politiskt makt om de ges en vågmästarroll i riksdagen. Ett samförstånd i mitten hade kunnat verka sammanhållande i vårt land. Vi röstar nej till talmannens förslag, för att en sådan just nu inte gick att åstadkomma".

Mattias Karlsson (SD): "Den förra mandatperioden kommer gå till historien på grund av den oskicklighet som präglade den förra regeringen. Sverige behöver förnyelse, framtidstro, återupprättad trygghet. Sverige behöver ett ansvarsfullt konservativt styre".

Maria Ferm (MP): "Det finns alltjämt skäl att inte släppa fram en liten konservativ regering. EN sådan skulle beredd att i varje omröstning vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Vi vill bilda regering med Socialdemokraterna. Vi vill ha den regering som håller ihop samhället i stället för att ställa grupper mot varandra. Vi kommer att göra allt vi kan för att inte rasismen ska få inflytande på svensk politik".

Mia Sydow Mölleby (V): "Vänsterpartiets linje har hela tiden varit tydlig. Det är Stefan Löfven som är partiets statsministerkandidat. För att markera det så kommer vi att avstå i dagens omröstning. För samtidigt är det så att vill man ha vårt stöd måste vi också ha inflytande".

Ebba Busch Thor (KD): "Jag tycker det är sorgligt att se att den socialdemokratiska opinionsbildningen passerat anständighetens gräns. Det goda intellektuella samtalet kräver en högre standard. Väljarna har rätt att förvänta sig mer av oss".

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar