Nu öppnar den nya förskolan i Falkenberg: "Väldigt nöjda"

Efter drygt fem års väntan står byggnationen klar.

4 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Sovaltan

Under tisdagen var det invigning och öppet hus av Skogstorps nya förskola på Violvägen 10. Den tidigare förskolan på platsen revs, och förskoleverksamheten har drivits i paviljonger i nästan fem års tid.

- Redan några år efter att det var nybyggt så uppstod det någon lukt i det huset som man har hållit på att undersöka, och till slut tror jag man kom fram till att det var något byggnadsmaterial som var felaktigt. Det irriterade slemhinnor och var allmänt tveksamt om det var hälsosamt eller inte, förklarar Ola Persson, förskolechef i Falkenbergs Kommun.

Efter att nybyggnationen fått en del överklaganden, blev det en långdragen process att få klart den nya förskolan.

- Det var nästan så man inte trodde på det förrän man såg väggarna. Vi kunde följa bygget från den gamla förskolan, vi såg nybyggnationen här och det var nästan först då som alla tänkte "ja nu blir det nog av", berättar Cecilia Jägryd, pedagogisk handledare.

Förskolan flyttade in till den nya byggnationen den 17 december och sedan dess har man försökt ställa i ordning och fått ihop hur det ska fungera, förklarar Ola. Nu har verksamheten kommit igång på riktigt - med de fyra avdelningarna Dungen, Gläntan, Lunden och Nejden och totalt 60-65 förskolebarn.

- Vi är väldigt nöjda och tycker det har blivit fint, säger Ola.

Förskolan blir en av tre förskolor i Falkenbergs kommun som inspireras av Reggio Emilia. De anställda har fått gå kurser för att ta del av den pedagogiska filosofin, samtidigt som miljön har anpassats till pedagogiken. Bland annat finns flera naturliga mötesplatser för alla avdelningar, som en gemensam sovaltan, ett stort gemensamt torg i mitten och två mindre ateljéer.

- Här måste vi jobba mycket mer tillsammans och det kräver mycket, men det ger också mycket att ha en mötesplats mitt på förskolan. Det innebär att vi har åldersindelade grupper och jobbar efter det, men det innebär även att det blir mycket åldersblandat ändå eftersom vi möts. Så vi har både och, säger Ola.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.