Ny satsning för seniorerna i Falkenberg

Liberalerna får igenom sitt förslag i budgeten.

delningar

I Falkenbergs kommunfullmäktige gick det betydligt fortare att bilda styre än i riksdagen. Lars Fagerström från Liberalerna berättar att partiet hade två möten med Socialdemokraterna innan samarbetet bestämdes. Nu är första budgeten näst intill klar, i väntan på stadsbidragen från riksdagen. Av den anledningen kan Falkenbergs nya styre (Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet) inte presentera ett helt färdigt budgetförslag ännu.

- Vi har gjort satsningar på dels det vi lovat i vår överenskommelse. Vi ska på sista raden i budgeten ha två procent över. Det är villkor för god ekonomisk hushållning. Då är det för oss liberaler extra roligt att vi trots det har de fria bussresorna med i budgeten, förklarar Lars Fagerström.

Planen är att alla seniorer från 75 års ålder ska kunna åka gratis buss runt om i kommunen. Bussresorna är obegränsade och gäller alla dagar i veckan. De fria bussresorna kommer gälla när det är som minst bussresenärer på dagen, vilket beräknas bli mellan 9.00- 15.30 och under kvällstid. Tidsbegränsningen beror främst för att inte bussarna ska bli överbelastade och vilka tider som gäller kommer styras av Hallandstrafiken.

- Det handlar om att de inte ska behöva sätta in extrabussar. När skolbarnen ska till skolan och ska hem är det trångt på vissa linjer, förklarar Lars.

Tanken är att införa busskorten den 1 juli år 2019. De fria bussresorna är en friskvårdssatsning för att få seniorerna mer aktiva, förklarar Lars.

- Vi menar att aktiva äldre håller sig friskare längre. På det viset kan man skjuta på att man är beroende av väldigt mycket vård, det är grundskälet till det.

De fria busskorten beräknas kosta cirka två miljoner kronor om året om det fullt utnyttjas. När Varberg införde fria busskort för seniorer, blev kostnaden ungefär hälften av det som budgeteras. Därför tror Lars att kostnaden kan bli lägre även i Falkenberg.

- Faller det väl ut och det utnyttjas och ekonomin tillåter, är vi inte främmande för att sänka den åldern. Om vi går ner till 70 eller 65 får vi se då, säger Lars.

Lars Fagerström, Liberalerna i Falkenberg

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar