Ny undersökning: Här finns Hallands sämsta vägar

. - Foto: Matilda Larsson

En ny undersökning som är gjord av Motormännens vägombud visar hur många av landets vägar som är i dåligt skick.

delningar

Motormännens vägombud har granskat kvalitén på 83 700 kilometer av Sveriges statliga vägnät. Resultatet visar att 0,7 procent av det undersökta europavägnätet, 0,5 procent av riksvägnätet och 1,1 procent av länsvägnätet är underkänt. Mindre vägar, med vägnummer 500 och uppåt, har inte tagits med i redovisningen.

– Vår granskning visar att det svenska vägnätet generellt har hög standard. Samtidigt ser vi att skillnaden i vägkvalitet är stor mellan norr och söder med påtagligt sämre vägar i skogs- och glesbygdslänen. Stockholms län har hamnat längre ner på listan än tidigare år. Det tyder på att Trafikverket inte hinner med sitt underhållsansvar när trafiken ökar, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Hög standard på vägarna har betydelse för både framkomligheten och trafiksäkerheten, menar Motormännen. En ojämn yta leder ofta till försvårad vinterväghållning och risk finns att vatten samlas i vägsprickorna och bildar is.

– Dåliga vägar betyder ökade driftskostnader för staten och försämrad trafiksäkerhet för den enskilde. Det innebär också längre restider, ökade fordonsskador och ökade kostnader för såväl företagens som hushållens transporter. Det är en ren baklängesaffär att spara på nödvändigt vägunderhåll, säger Carl Zeidlitz.

I Halland bedöms 99,1 procent av vägarna som bra, 0,6 som okej och 0,3 procent som underkända. I Halland var många vägar godkända, men några av de vägar som hamnar i botten av listan år 2018 var vägen som svänger ut från Gamla vägen bort till Eftra samt en kortare sträcka som korsar E6 i Trönninge.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar