Nyfödds infektion missades – skadades permanent

När man upptäckte mammans försämring under förlossningen utfördes kejsarsnitt.

delningar

Det var i höstas som personal på Hallands sjukhus ska ha missat att ett barn hade en allvarlig infektion. Efter förlossningen ska barnet ha förts till universitetssjukhus där diagnosen kunde ställas.

– Sådana här infektioner är ovanliga och svårupptäckta. Därför anmäler vi och gör förbättringar. Varje fall blir så väldigt sorgligt och vi vill såklart inte att det ska hända alls, säger chefläkare Helena Gladh till Nyhetsbyrån Siren.

Patienten ska ha försämrats gradvis under förlossningen. Anledningen till att patientens symptom inte anmäldes till ansvarig läkare ska ha varit bristande kommunikation kring patientens tillstånd, vilket försämrade helhetsbilden. Senare i förloppet ska man ha beslutat om ett akut kejsarsnitt.

– Det saknades en helhetsbild av patientens subtila förändringar. Därför inför vi en mer strukturerad överrapportering, just för att upptäcka sådana fall där den samlade bilden kanske motiverar ett kejsarsnitt, säger Helena Gladh och fortsätter.

– Kejsarsnitt är en operation och man får inte göra om det inte föreligger en tydligt indikation, för då riskerar man också att skada mamman och barnet.

Nu har man gjort en lex Maria-anmälan om händelsen som talar om att barnet ska ha drabbats av bestående skador.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar